Шотландия вече предприема стъпки към провеждането на референдум за независимост и вярва, че въпросът е по-скоро „кога“, а не „дали“ страната ще се отдели от останалата част от Обединеното кралство, заяви шотландският пръв министър Никола Стърджън, цитирана от Reuters“.

„Необходимо е да съгласуваме процес между нас и правителството на ОК за провеждането на референдум, който да отговаря на очевидния мандат, даден ни от народа на Шотландия“, заяви Стърджън по време на пресконференция в Брюксел, част от първото ѝ чуждестранно посещение, откакто Великобритания напусна Европейския съюз.

В Шотландия вече предприемаме необходимите стъпки, които ще подсигурят провеждането на законен и легитимен референдум, така че резултатът от него да бъде приет и съгласуван, както у дома, така и в международните среди“, категорична беше тя, добавяйки, че една такава стъпка е тестването на потенциалния въпрос, който да бъде представен на гласоподавателите.

Никола Стърджън даде за пример британските избори през декември, в които нейната „Шотландска национална партия“ спечели 80% от местата в местния парламент, благодарение на своята платформа, базирана на анти-брекзит и про-независими послания, като ясен знак, че шотландският народ не вижда бъдеще, споделено с останалата част от британския остров.

„Ако продължаваме да наблюдаваме ръст в подкрепата за независимост, каквато вече виждаме, ако продължаваме да виждаме нуждата от този избор да нараства, в крайна сметка не можем да застанем на пътя на този очевидно демократичен избор“, добави шотландският първи министър.

Подкрепата за независимост на Шотландия расте

По последни данни от социологически проучвания, цитирани от „Reuters“, подкрепата за независимост съвсем леко надвишава 50%.

Последният такъв референдум беше проведен през 2014 година и в него с подкрепа от 55%, шотландските гласоподаватели решиха да останат част от Обединеното кралство.

Но поддръжниците на отцепването от Великобритания твърдят, че излизането на Острова от Европейския съюз, срещу което гласуваха по-голяма част от шотландците на референдума през 2016 година, означава, че ситуацията се е променила коренно.

Според Стърджън все още не е ясно дали Шотландия може да проведе референдум без одобрението на британското правителство, което към момента напълно отказва провеждането на такова гласуване.

„Не отхвърлям този вариант в някакъв момент – ако настоящата безизходица продължи може да се наложи да го направим. Но поставянето на определени неща в ръцете на съдилищата е винаги несигурно по отношение на крайния резултат. Това, което всъщност би трябвало да правим, е да търсим постигане на споразумение“, смята Стърджън.