Една от последните проверки на най-големия затвор на територията на страната констатира шокиращи разкрития.

От репортаж на НОВА става ясно, че в рамките на проверката са локализирани над 540 незаконно внесени мобилни телефона на територията на затвора.

Телефоните се крият в хлябове и кутии от сок

За съжаление не всички мобилни устройва са били намерени, но данните са повече от стряскащи.

Пред камерите разследващите обясняват, че ако затворник иска да се сдобие с телефон, това става относително лесно срещу сумата от между 300 и 500 лева.

Прокурор Ангел Кънев разказа, че мобилни устройства са намирани скрити в хлябове, кутии от натурални сокове и още безброй други находчиви решения.

Сред задържаните устройства има и такива, които са доста модерни и се причисляват в категорията нанотелефони и са с наистина миниатюрни размери.

Прокурор Кънев призна, че няма как тези телефони да се внесат на територията на затвора, без съдействие от страна на служителите.

По казуса се изказа и зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който каза, че това е повече от сериозен проблем за системата, но това е и проблем, чийто мащаби са големи и в световен мащаб.

Надзирателите са част от схемата

Някои от задържаните в затвора споделят, но при изключени камери, че е факт, че надзирателите са част от схемата за вкарването на мобилни телефони.

Пред камерите застана и Ивайло Григоров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България.

Той каза, че според него броят на служителите, които са част от тази дейност е малък.

Той използва случая да изтъкне, че техниката с която работят в затворите, е доста остаряла и на практика не работи много добре.

От разкритията става ясно, че най-лесният начин да се вкарат забранени вещи става през болницата на затвора.

При направен обиск през изминалия месец са открити голямо количество телефони, сим карти, вафли, салами, медикаменти на Димитър Желязков, по прякор Митьо Очите, както и на бизнесмена Миню Стайков.