„Не мисля, че исканите оставки на тримата министри – финансовият, икономическият и вътрешният бяха най-нужните, особено две от тях. Финансовият министър нямаше никакво основание да бъде сред първите жертви след като направи максималното и България след толкова много усилия получи своя вход в еврозоната. Това е безспорен знак, че си е свършил работата и няма как да бъде най-виновният”.

Това бяха думите пред медиите на президента на КНСБ Пламен Димитров. Той коментира подробно замислените евентуални рокади в кабинета „Борисов 3“.

Според него има нужда от сериозна мобилизация на всички институции, бизнеса, синдикатите и най-вече научна мисъл. Той заяви отговорно, че със сигурност сега не е време за кардинални промени.

„Корупцията няма да се измери и подобри само със смяната на няколко министри. Трябва да има основна подмяна на политиката, по която се води цялата ни държава, а тя идва лично от премиера.”, каза още той.

Димитров държеше да заяви мнението си дали е необходимо правителството да подаде оставка или рокадите, които ще бъдат направени в кабинета са напълно достатъчни.

„Ще се позова на вътрешния сондаж сред нашите синдикални лидери. 1/3 от тях очакват смяна на министри и сериозен ремонт на кабинета и възможен нов премиер. 1/3 смята, че трябва да има оставка и бързи избори. Според останалите няма нужда от промени. Хората имат различни усещания и възгледи относно ситуацията.”, добави той.

За гражданското недоволство

„На площада има всякакви хора – такива, които искат справедливост. Естествено, няма човек, който да не подкрепи мотива им и техните искания.

Отново вътрешният сондаж показа следното: Хората смятат, че имат основания за протести. Основният мотив е липсата на справедливост, корупцията, която изби малко повече, отколкото хората могат да сметнат за нормално.

Навсякъде, обаче, има корупция, не само в България. Хората очакват по-добри доходи и страната ни да стане по-добро място за живот.”, заключи с коментара си Димитров.

Като говорим за радикализъм

Днес ще се разглежда ситуацията с обвинените за разбиване на прозорците на бившия Партиен дом. Те са обвинени в хулиганство, отличаващо се, обаче, с особени цинизъм и дързост на постъпката.

Софийският градски съд трябва да реши днес окончателно остават ли на свобода четиримата мъже, обвинени за погрома на партийния дом по време на протестите на 14-ти юли или те ще поемат сериозни последствия за нелеката си постъпка.

В телефоните на четиримата мъже на възраст между 20 и 26 години, е открита кореспонденция за сформиране на група, която да всява безредици срещу заплащане.

Преди седмица, Софийският районен съд ги пусна срещу парична гаранция от 1000 до 2000 лв. с мотив, че няма опасност да се укрият. Нямало и достатъчно данни, че те са участвали дейно в организирането на провокатори за протеста.