"На Министерски съвет ще приемем удължаване на пандемичната обстановка. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата".

Това каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във видео във Facebook.

"Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май.", каза още Борисов.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведения и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон, което е съвсем нормално. В готовност сме да започнем летния туристически сезон, каза вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова.

"Министерство на туризма прие единни правила, които ще важат за всички места за хранене и настаняване, за всички заведения, в това число предложението на Министерство на туризма за начините за влизане в страната и практиките, които получихме са съгласувани със здравните власти.", каза Николова.

"Много благодаря на проф. д-р Костадин Ангелов за изключителния диалог. В готовност сме да представим протокола за влизане в страната и той ще бъде съгласуван със здравните власти и с главния държавен здравен инспектор.", допълни още тя.

Какви ще са конкретните мерки в страната

Ще пуснем заповед в страната да се влиза по три възможни начина - с ваксинационен сертификат, с отрицатален PCR или антигенен тест или пък с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

"Преди повече от месец и половина проведохме среща с вас, на която поехме два ангажимента. Първият беше от началото на май да въведем правила за влизане в страната - такива, които да са конкурентни на съседните наши държави с оглед са спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон.

Вторият ангажимент беше в началото май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма, които бъдат подадени по списък от министерството. Вече стартирахме с представители на област Варна, подготвяме област Бургас.", допълни министър Ангелов.

"Всички ангажименти, които поехме към туризма, сме ги изпълнили напълно. Надявам се хората, които идват у нас, да се чувстват добре и в безопасност-", добави още той.

Обсъжда се задължителна ваксинация в България

Ваксините срещу коронавирус може да станат и задължителни. Това решение ще бъде обсъдено днес от представители на Световната здравна организация и наши имунолози и вирусолози.

Срещата и всичко, което ще бъде обсъдено на нея, е част от форум, който е посветен на Европейската имунизационна седмица. Организатор на форума е Българското сдружение по иновативна медицина.

Ще бъде официално обсъдена и гледната точка за смисълът от ваксинирането при положение, че се намираме в пандемия от вирус-атака.