Лидерите на страните членки на Европейския съюз са постигнали съгласие да работят за създаването на общ Европейски фонд за възстановяване в помощ на икономиката на ЕС.

Фондът ще работи за изправянето на крака след пандемията с коронавируса, съобщи в изявление председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Впечатленията след срещата

Мишел съобщи още, че лидерите са подкрепили единодушно трите мрежи за безопасност, които са на стойност общо 540 млрд. евро.

Сумата беше договорена от министрите на финансите – за работещите, малките и средни предприятия и страните членки от еврозоната. Шарл Мишел изрази надежда, че те ще заработят от 1 юни.

Този фонд трябва да е с достатъчен обем и насочен към най-засегнатите сектори и географски региони на Европа. Той трябва да е предназначен за справяне с тази безпрецедентна криза.

Затова възложихме на Комисията да проучи конкретните нужди и спешно да излезе с предложения, които да са в съответствие с предизвикателството, пред което сме изправени“ – уточни още той.

Мнението на Европейската комисия

Категорично брутният вътрешен продукт ще спада навсякъде, но в някои страни спадът ще е по-рязък, отколкото в други“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя допълни в изказването си, че някои сектори, като например туризма и ресторантьорството, осезаемо ще са по-потърпевши от други и подчерта, че е необходим отговор, който да гарантира интегритета на Общия пазар.

Убедена съм, че има само един инструмент, който може да изпълни всички задачи, необходими за възстановяването.

Това е общият европейски бюджет, който да е свързан категорично с фонда за възстановяване.

Бюджетът е преминал през изпитанията на времето, има доверието на всички страни членки и сам по себе си е предназначен за инвестиции, кохезия и конвергенция“ – поясни още фон дер Лайен.

Според председателя на Европейската комисия, в периода през следващите седем години, европейският бюджет трябва да се увеличи значително. По този начин със сигурност ще се доведат чужди инвестиции в Европа.

Засега изглежда невъзможно, но през следващите седем години всичко може да се промени.