„В последните 72 часа се случи нещо, до което никой не вярваше, че може да се стигне – има образувано досъдебно производство”.

Така началникът на кабинета „Петков” Лена Бориславова коментира акцията по задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Бориславова подчерта още, че правителството не се страхува от вот на недоверие.

„Да видим дали най-накрая Прокуратурата ще влезе в ролята си на държавен обвинител, който защитава интересите на българските граждани, а не на определени политически фигури”, каза още Бориславова. И определи като „саботаж” това, че дълго време държавното обвинение е отказвала да образува въпросното досъдебно производство.

Ще свърши ли работата си Прокуратурата

отНачалникът на кабинета подчерта, че няма нищо нередно в това, че премиерът Кирил Петков е бил разпитан разследващите органи в кабинета си. И подчерта, че тя самата не е присъствала на даването на показания.

„Ако е вярно това, което бе разпространено от Васил Божков в социалните мрежи – че е бил разпитван от Европрокуратурата, и тя установява дали има компетентност върху този казус, моето очакване е, че ако имат такава връзка ще можем да видим истински действия срещу организираната престъпна група, действаща в България и ощетяваща бюджета.

Няма как да потвърдя тази информация. Няма как да я знам. Единственото, на което се уповавам са данните, изнесени от различните участници в това разследване”, коментира още Бориславова.

Тя коментира и замесването на името на Лаура Кьовеши в случая със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова.

Ролята на Кьовеши около задържането

"Г-жа Кьовеши ясно заяви, че дава пълна свобода на разследващите си прокурори да правят това, което е в тяхната компетентност. Темата на разговорите ѝ с Петков бяха свързани с това, че тя вижда една решителност, в лицето на правителството и премиера, да се действа, без да се разпъват политически чадъри". заяви началникът на кабинета.

Тя разкри, че министър-председателят е разговарял с Кьовеши и след акцията в четвъртък, но случилото се тогава не било предмет на обсъждане.

На въпрос късаме ли с „Газпром” тя посочи, че влизането в преговори с Русия за закупуване на газ и подновяване на договора – практически е невъзможно.

„Този договор изтича в края на годината. Това, което прави кабинетът, е най-накрая да работи ефективно за окончателното скъсване на окончателната зависимост, която имаме от доставките от Русия по отношение на газа.

Тази зависимост е много висока. Но и сега има физически капацитети и възможност за доставка на газ, който не е от „Газпром”, към българската газопреносна мрежа – през Турция и Гърция”, подчерта Бориславова.