Продължава разследването за нарушаване на ограничителните мерки срещу COVID-19. Вчера бе излъчен клип, на който се вижда как компания се е събрала в заведение близо до Сандански въпреки забраните и празнува шумно и пищно.

Част от компанията са били и полицейски служители. По случая започна проверка както на МВР, така и на Регионалната здравнa инспекция.

Първоначалната инспекция на РЗИ е установила, че нарушение няма, тъй като заведението не е работило в деня на проверката.

„Вчера на обяд направихме съвместна проверка, която установи, че заведението не работи към момента. На видеоклипа в социалните мрежи се виждат 10 или повече души, които танцуват в заведение.

Трябва да се установи кога е заснет клипът и къде точно. Ако е частно парти и не е в обект за обществено предназначение, няма проблем до 15 души.

Нарушението тук идва от това, че купонът е в такова заведение.”, обясни началникът на РЗИ д-р Калоян Калоянов.

За да бъдат санкционирани участниците в клипа, първо трябва бъде доказана тяхната самоличност, както и датата на събирането. Д-р Калоянов отказа да коментира дали излъчването на живо в социалните мрежи е провокация.

Кога трябва да се олекотят мерките

Между разхлабването на мерките и натиска на вируса - къде сме в битката с пандемията и трябва ли да отпаднат ограниченията? Темата пред медиите бе коментирана от социологът Мира Радева и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Радева споделя, че разделя мерките на две – здравни и социални.

„Това, което направи здравеопазването в света, беше уникално. Тези хора ни браниха с гърди и дадоха много жертви. Но политическите мерки са ужасяващи.”, смята тя.

За важността на комуникацията обясни и д-р Симидчиев. Той смята, че ако хората имаха доверие в мерките и в системата, сами щяха да се изолират.

„Ние също не искаме да живеем изолирани, но знаем, че се получават странични ефекти за здравеопазването. Имаме над 16% допълнителна смъртност над вируса.

Това, което наричаме инфодемия, е нещото, което според нас е големият проблем. За това апелираме отдавна да иа структурирана комуникация, достатъчно напоителна и разбирателна, за да можем да се справяме добре.”, подчерта пулмологът.

Има ли достатъчно адекватна информация

Според социлогът т.нар инфодемия се е породила от липсата на логика и от това, че хората не са можели да си обяснят случващото се. Радева, обаче подчерта, че лекарите са имали изключително адекватно поведение.

„Това, което се случи, показа колко е важна структурирана и систематична информация. Ние не се научихме как да управляваме скептицизма, недоверието и желанието да бъдем наопаки. Това трябваше да бъде управлявано много по-добре”, добави д-р Симидчиев.