„Задържаният в четвъртък полицай е бил куриер на бутикова дрога – хероин, марихуана и амфетамин. Дирекцията наблюдаваше служителя два месеца.

При поредната му доставка той беше задържан. Беше си позволил да осъществява тази дейност дори по време на отпуск и болничен”, обясни директорът на дирекция „Вътрешна сигурност” към МВР Стефан Банков сутринта.

Дългогодишният служител от оперативния състав на Вътрешното министерство беше задържан в столичния квартал „Студентски град”. Мъжът е служител към СДВР в 6 РУ.

В зависимост от количеството доставена дрога, той е получавал различни суми, като минималната е била около и над 1,000 лв.

„Този служител е от добрите ни, което го прави и труден за залавяне, но все пак се справихме. Повече информация относно деянието може да даде Районната прокуратура”, обясни Банков.

Само за една седмица от Дирекция „Вътрешна сигурност” задържаха служител от Икономическа полиция в Костинброд, който е взимал подкупи. Арестуваха и жандармерист, обирал жилища в богатите софийски квартали. Банков определя случая като безпрецедентен.

„Успяхме да задържим служител, който участваше в домови кражби. Той е бил част от група, която се е занимавала с кражба на автомобили."

Нарушението, извършено от полицая

"Първоначално само е превозвал групата, но впоследствие е решил да направи бърза печалба и да се включи в кражбите. Поведението му е арогантно, тъй като е обирал граждани в домовете им, без те изобщо да подозират”, разказа Банков.

"Първоначално служителят е осигурявал „чадър” над групата, в която са участвали и престъпници с досъдебни производства. Превозвал ги с личния си автомобил."

Разчитал, че при проверка ще може да представи служебната си карта и ще я избегне. Скандалното в този случай, според Банков, е, че униформеният сам е крадял бижута и скъпоценности от домовете на хората, докато обирджиите, на които е помагал, са се интересували само от кражбата на автомобили.

Относно полицаят от „Икономическа полиция” в Костинброд, който е задържан за взимане на подкупи, Банков обясни, че за дирекция „Вътрешна сигурност” случаят е бил предизвикателство.

Как е протекло задържането

„Ние го наблюдавахме от доста време. Той си беше създал една практика за изнудване на хора, за които самият той извършва проверки.

Въвеждаше ги в заблуждение, че парите не са за него, а за магистрати. Служителят е взимал по минимум 2,000 лв.

Наблюдавахме го години наред, но не винаги имахме възможност да документираме. Заловихме го при много трудни обстоятелства.

Служителят си позволи да бяга, да прави опит да се отърве от сумата, която носеше у себе си. Бе задържан след дълга гонка в столицата”, разказа още Банков.

Директорът на „Вътрешна сигурност” обясни, че в момента има 7 досъдебни производства срещу служители на МВР. Банков подчерта, че подобни случаи не се толерират и дирекцията ще продължава да ги разследва.