Заболелите спешни медици в град Пазарджик са общо 11, а техни колеги от филиалите в областта ще бъдат командировани, за да ги заместят и работата да може да продължи безпроблемно. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на посещение в Пазарджик.

"Силно впечатлен съм от организацията в областта и общините. Всички служби работят в изключително добър синхрон, заедно, за да постигнат най-доброто, на което са способни. Заболелите медици в ЦСМП-Пазарджик вече са 11". – заяви категорично министърът.

Днес са излезли още 6 нови положителни проби за коронавирус, а седмата положителна проба е на медицинска сестра. Старите случаи са 4 на брой и се очакват да излязат още 18 проби на останалите медици в близките дни.

Действията на министъра в Пазарджик

Министърът на здравеопазването се срещна с областния управител на Пазарджик – Стефан Мирев, който бе и със зам.-директора на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф. Другите планирани срещи на министъра бяха с директора на областната болница в града д-р Красимир Темнилов, с представители на местната власт и медицински служители от центъра за спешна помощ и многопрофилната болница.

"В началото на епидемията трябваше да доставяме апаратура, но не можем да доставяме хората. Апелът ми е да се спазват противоепидемичните мерки, тъй като натискът върху здравната система е адски голям и ние трябва да се справим.", заяви здравният министър на Република България.

„Направена е необходимата организация, за да се случи отделяне на два потокa, така че да не се смесват хората.“ – увери още Ангелов.

Къде останаха обещанията

По отношение на необходимия ресурс за допълнителни възнаграждения на медиците, които досега не са включвани в диапазона на помощта, министърът заяви, че са необходими още допълнителни 40 млн. лева, за да се даде по 1000 лева, които са обещани на човек до края на годината.

Направени са предложения пред Министерския съвет и социалното министерство за преразпределяне от различни европейски фондове, за да се осигури подобен бюджет.

Той отново подчерта, че не се налага да се въвеждат на ново строги противоепидемични мерки, които да ограничават хората по някакъв начин, но липсата на дисциплина в хората и масовото неизползване на дезинфектанти също е една предпоставка за разпространяването на вируса. Според министъра това в крайна сметка ще се отрази изключително пагубно и в един момент, когато се броят заразените през следващите месеци.

Засега коронавирусът бавно пролазва в ежедневието на обикновения човек и няма спор, че най-вероятно нещата ще стават все по-сериозни занапред.