„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни.

Те пък, от своя страна, се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%.

Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение, че заразените в света надминаха 20 милиона е ясно, че болестта се разпространява и у нас.

България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”. Това заяви категорично главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Специалистът коментира и страшно критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи. Той добави, че страната ни няма проблем с предпазните средства, предназначени за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.

Мнението на един истински специалист

„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място ще е трудно.

Здравната ни система се справя сравнително добре и по-добре от очакваното. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки.

Нямаме нови случаи във Варна, което е много добре като развитие. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним.

Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер.", обясни доц. Кунчев.

Той обясни, че в България има около 140 специалиста по инфекциозни болести и както и да бъдат разпределяни, си остават толкова – няма повече, няма излишни. Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделяния у нас.

Какво е оборудването в България

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка.

Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи, и за други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа в лечебните заведения.

Здравният инспектор коментира и това, че хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани официално, за да им го покаже.

"Тези, които не вярват са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така.", каза той.