Тежестта от това да продължиш живота си без някой близък е нещо, което всеки понася различно. Колкото и ужасяващо да е това, още по-неприятни са обстоятелствата около на скорошните открития в Банкя.

На 21-ви май, 2022-та година, в покрайнините на село Клисура, наши Софийски колеги, откриват плитко заровени останки на поне 7 души.

След обстоен оглед на местността, кметският наместник на село клисура, Камелия Димитрова, подава сигнал към СДВР за установено нарушение.

По данни, снети от регистъра на местния гробищен парк, на мястото не би трябвало да има положени покойници, сочейки към сериозно нарушение на нормативната уредба за стопанисване и полагане на човешки останки.

При по-обстойна проверка става ясно, че за погребенията е отговорна местна траурна агенция, чийто собственик от години е известен със своите некоректни погребални практики.

По думи на говорителят на Софийската градска прокуратура, Десислава Петрова, в предварителен разговор със следователите, въпросният собственик е споменал за наличието на над 50 незаконно заровени тела на покойници, като при официален разговор, в присъствието на личния си адвокат, отрича и запазва позицията, че случаят е недоразумение.

Какво е станало в Банкя

На мястото е установено, че седемте тела принадлежат на четирима мъже и три жени, като по първоначални данни, следствените служби са установили самоличността само на един от починалите.

Роднините на покойника твърдят, че тялото е било предадено за кремация и че са получили урна с прах, по презумпция на техния близък. На тях им са поискани 1000 лв за услугата.

Непотвърдени спекулации сочат, че собственикът на некоректната траурна агенция редовно изискват огромни суми за кремация, често до 1000 лв.

Това е с 120% над редовната цена на кремация и урна от 400лв, което посочва колко е важно да се доверявате на доказани професионалисти.

По последни данни от Софийската градска прокуратура и СДВР, някои от останките са на повече от три години, като все още се чакат резултати от направен ДНК анализ, за да се установи самоличността на останалите намерени покойници.

 Нормативната уредба диктуваща процеса по полагане на останки и кремация, е особено строг и стриктен, като в България има само три места, на които може да се направи подобна процедура.

Местата с лицензиран крематориум са София, Варна и Пловдив, като ние от OmegaFuneral.com предлагаме навременна кремация в региона на София.

Какво е нужно за кремация на починал

За кремация на покойник е нужно да има съпътстващ смъртен акт, чиито сериен номер и ЕГН, се записват в регистъра на един от трите крематориума.

В интервю с медиите, заместник шефът на Съюза на Траурните агенции в България, Стоян Макреев, си припомня как е виждал заподозрения в престъплението погребален агент, на гробищата точно на 21-ви май.

Освен скорошната случка, той сподели за множество случаи, в които некоректният траурен агент е използвал фризери за покойници, оставяйки тела да престоят до три месеца под претекст, че няма налични документи за погребване.

Местни жители също потвърждават странни движения покрай гробището, където служители на вече прочутата погребална агенция, са видени да преминават с леки автомобили през нощта.

По официални данни от Софийската градска прокуратура, на Георги Енев му е повдигнато обвинение за измама, като се чакат резултати от наложената ДНК експертиза за установяване самоличността на другите шест тела, за да се разбере дали те са погребани неправомерно.

Въпреки по-ранни заподозрения, до този момент не са намери други човешки останки, като текущи показания посочват евентуално използване на извънгробищен парцел или нерегламентирано копаене на плитки гробове в землището на парка.

Ако искате това никога да не ви се случва, и не искате да сте със съмнение дали това в урната наистина е вашия близък, по-добре заложете на OmegaFuneral.com.