Министърът на финансите представи основните параметри на бюджета за 2024 година. Той коментира, че очаква проектобюджета да влезе в парламента на 22 ноември. По разписания проект за бюджета за следващата година предстои обсъждане, междуведомствено съгласуване и представяне в Националния съвет за тристранно сътрудничество както и пред политическите партии.

За кои възнаграждения и социални надбавки е заложено увеличение

В проектобюджета изготвен от Министерството на финансите се предвижда увеличение на някои възнаграждения и социални надбавки, които ще влязат в сила следващата година. Едно от най-важните такива е повишаването на минималната заплата от 780 лв на 933 лв на ниво 50% от средната работна заплата.

Това се очаква да се случи още от 1 януари 2024 година. Това решение е подкрепено от министър-председателят акад. Николай Денков, който отбеляза, че България е все още държавата с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз.

Предвижда се увеличение и на пенсиите с 11%. В проектобюджета са заложени 400 млн. лева за социални плащания, това обяви ресорният министър Иванка Шалапатова. Тя коментира, че средната пенсия ще се увеличи със 100 лв от средата на 2024 година. Средната пенсия ще се увеличи от 858 лв на 971 лв.

Въпреки увеличението на пенсиите не се предвижда пенсионерите да получат великденски или коледни надбавки.

Според заложените в бюджета минимални нива се очаква линията на бедност от догодина да стане 526 лв и 57 стотинки под прага на минималната пенсия. Сумата за социална пенсия ще стане 307 лв.

Рекордни капиталови разходи от над 1 млрд. лв

В бюджета за 2024 година е разписано очаквано увеличение на капиталовите разходи в сферите на здравеопазването, образованието, отбраната, охрана на държавната граница. Чрез новия бюджет 40% от БВП на страната ще бъде преразпределено в икономиката на държавата. Очаква се и недостиг на средства за покриване на 3% от разходите, които се равняват на 6,3 млрд лева.

Най-голям процент от приходите в бюджета се очаква да постъпи от данъци и социално и здравно осигуряване. От тях най-голяма част ще отидат за покриване на социалните разходи, следвани от тези за икономически дейности, здравеопазване и отбрана.

Проектобюджета е разработен според критерии, които дават възможност за приемане на еврото. От Финансовото министерство прогнозират, че икономическия растеж на държавата ще се ускори през следващата година.

Въпреки че проектобюджета все още не е гласуван официално някои партии вече обявиха, че няма да го подкрепят. От БСП посочиха, че няма как да подкрепят вдигане на капиталовите разходи без никакви посочени марки.