Взривът в Полша не изглежда като вражески удар по територия на НАТО. Такова мнение изрази зам.-главният редактор на “Дневник” Петър Карабоев.

“Все още знаем твърде малко – чия е била ракетата, каква е била. Имаме само хипотеза”, коментира Карабоев, но бе категоричен, че вражески удар би изглеждал “по съвършено друг начин”.

“Вижда се отдалеч, часове и дни преди това”, каза той.

По думите му с този удар се тестват три неща - как комуникира НАТО, как общуват лидерите на страните и как реагира Украйна.

Каква е най-вероятната версия

“Това е тест как НАТО комуникира, реагира и споделя информация. Видя се, че към момента се действа хладнокръвно. Работи се на базата на факти”, смята журналистът.

“Тества се и начинът, по който реагира Украйна. Ако ракетата е украинска, което е водеща версия към момента, а Украйна твърди, че е руска – къде сте тръгнали да влизате в НАТО”, допълни той.

“НАТО е съюзът, в които имаме доверие и комуникация, споделяме и говорим с факти”, каза още Карабоев.

Той допусна, че е възможна и нова бежанска вълна от Украйна заради ударите от руска страна.

“Очевидно Путин унищожава енергийната система и то на огромна цена. Стана дума, че последното изстреляно оръжие е било на стойност от около половин милиард долара.

То не променя по никакъв начин ситуацията на фронта, но съсипва възможността десетки милиони украинци да живеят нормално тази зима.”, посочи журналистът.

Втори конвой с френска техниха пристигна в Румъния

Вторият конвой с френска военна техника, състоящ се от рота танкове „Леклерк“, пристигна с влак в Румъния. За това съобщи Министерството на националната отбрана на Румъния.

Военната техника е предназначена да допълни техническите средства на бойната група на НАТО за предно присъствие (БГПП), разположена в Cincu, предаде Аджерпрес. Първият конвой с френска военна техника (бронетранспортьори) пристигна в Румъния на 23 октомври.

Какво ще бъде обсъдено с енергийния министър

Основната "дъвка" по темата енергетика е, че сме плащали 30% повече чрез посредници. За първи път това обвинение дойде до ГЕРБ, премина през енергийния министър и стигна до Петков. Винаги е добре да има разследване, за да покаже реалността.

Това обаче не са посредници, а търговски компании. В момента също получаваме газ чрез такива. Това каза журналистът Йордан Бързаков по повод днешното изслушване на енергийния министър в НС.

По думите му основният въпрос е спрямо какво е по-висока с 30% споменатата цена. "Отговорът е спрямо основния договор с "Газпромекспорт", но е нелепо да правим такова сравнение, защото не сме имали избор, те се отказаха от него.

Дългосрочният договор е третото основно обвинение - че правителството на Петков не е направило такъв. Това отнема месеци и много проучвания.

Очакваме първото тримесечие на 2023 г. да се случи такова нещо. Обвиненията са политически, но има резон в някои от тях.", обясни той.