На прага на зимата няма как да не сте наясно, че нацията ни има редица кулинарни особености, които ни помагат да преминем през студените месеци с правилните храни и най-важното – те да са на наше разположение през цялата зима.

Приготвянето на зимнина има повече от големи традиции, като тук почетно място заема традиционното кисело зеле.

Това е лесният начин да имаме винаги под ръка мезе, суровина за готвене или още каквото пожелаете, дори и за лечебни цели.

Всички млечно-кисели бактерии действат противомикробно, тъй като влияят благоприятно на чревната флора в полза на полезните и добри чревни бактерии и в същото време пречат на растежа на болестотворните организми.

Зелето, приготвено по този начин, има способността да облекчи състояния като артрит, ревматизъм и силни болки в мускулите и ставите. За целта трябва да се направи компрес, който може да престои и цялата нощ.

Кисело зеле – с какво е полезно

Тук няма как да не ви кажем, че именно зелето е един от зеленчуците, които без проблем запазват полезните вещества и витамините в продължение на цели 8 месеца.

Киселото зеле е един от най-важните източници на витамин С през зимата, както и на каротин и витамините В1, В2, РР, К.

Ако зелето се съхранява на хладно място в достатъчно и най-вече правилно приготвена саламура, посочените витамини се запазват между 70 и 90% от концентрацията си, която се наблюдава в пресните зеленчуци.

То съдържа още калций, желязо и редица други микроелементи и органични киселини. Установено е, че този зеленчук съдържа значителни количества тартронова киселина, която спомага за балансираното тегло и това да избегнете натрупването на излишни килограми.

На какво се дължат разликите между киселото и прясно зеле

Кисело зеле се получава като продукт на ферментацията на млечната киселина.

По време на този процес милиони бактерии подпомагат ферментацията, като въздействат върху въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина.

Благодарение на този процес зелето се запазва в продължение на месеци, тъй като солта и всички останали съставки спират процесите на гниене.

Как се приготвя киселото зеле

За целта ще ви трябва прясно зеле, като размерът на зелките зависи изцяло от вашите предпочитания. Ще имате нужда и от голяма кофа с капак или в идеалния случай бидон.

Няма как да пропуснете да се сдобиете и с маркуч, с чиято помощ ще преточвате водата. Алтернатива на маркуча е да вземете бидон с канелка, за да се улесните в задачата.

Методът, по който се приготвя киселото зеле е лесен, но въпреки това има своите тънкости и трябва да се внимава, особено ако го правите за пръв път.

Поставете зелките, като ги подреждате внимателно и предварително сте ги почистили от излишните листа и кочаните. Внимавайте при подреждането – наредете ги плътно една до друга.

Така подредено зелето трябва да бъде залято със саламура, чиято рецепта варира и е въпрос на вкус.

Класическата пропорция включва смесването на 1 литър вода с 40 грама морска сол. Колко саламура ще ви трябва е индивидуално, но трябва да стигне, за да покриете напълно зелките.

Важно е да поставите съда на място, което може да гарантира умерена температура, която е добре да е постоянна.

Не трябва да е нито прекалено топло, нито прекалено студено, за да може ферментацията да протече правилно и равномерно.

След като минат първите 7 дена, зелето трябва да се претака, което е повече от важно за крайния резултат. След около 25 дни киселото зеле ще е вече готово.

Важно е да знаете, че ферментацията не спира от само себе си и ще се наложи да я спрете с добавянето на калиев сорбат, като пропорцията отново зависи от количеството зеле.

Какви са тънкостите на направата на кисело зеле

Добра идея е след като махнете кочана да цепнете зелката на мястото на образувалата се дупка.

Така най-твърдата част от листата ще имат по-голям шанс равномерно да омекнат.

Ако искате зелето ви да има интересен цвят може да добавите малко червено цвекло или листа от червено зеле. Ако искате да ускорите ферментацията може да прибавите кочан царевица.

Предвид това, че е важно зелето да стои под саламурата трябва да го затиснете с нещо тежко. Може да използвате павета или голям камък, който да затиска зелките на мястото им.

Не малко хора решават да добавят плодова нотка към иначе малко силния аромат не зелето и подходящи за случая са добавянето на ябълка, дюля, лимон и дори лук.