„В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо”. Това обясни доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти. Само Унгария и Чехия са преди България в тази черна статистика в Европа.

По заболеваемост сме на пето място в ЕС, а на Балканите – на второ.

Доц. Кунчев обясни още , че в страната са намалели разликите между най-засегнатите области и най-слабо засегнатите. Най-високата заболеваемост има в София-град, следван от Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна.

Данните за последните 14 дни са сравними с предишната вълна на пандемията, обясняват още здравните власти. Този път, обаче много по-често се стига до болнично лечение.

Каква е ситуацията с хоспитализираните

„Хоспитализираните в момента са много повече отколкото при втората вълна. Това се дължи основно на английския щам.”, подчерта доц. Кунчев. Сравнение с втората вълна обаче смъртността била по-ниска.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че сме в тотален пик на третата вълна. Има натиск в лечебните заведения, но те ще се справят, защото системата е подготвена, увери още проф. Ангелов.

Натискът е върху психиката на гражданите

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия”, заяви проф. Ангелов.

"Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат", каза още проф. Костадин Ангелов.

"Намираме се в пика на третата вълна, надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици", каза още Ангелов.

Темповете на ваксинация

Около 15,000 са ваксинираните дневно през последната седмица. Здравните власти очакват това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини.

Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина.“, подчерта министърът.