Президентът Румен Радев връчи мандата на втората политически сила в парламента - "Има такъв народ". Дотук се стигна, след като коалицията ГЕРБ - СДС не успя да състави правителство.

Преди дни лидерът на "Има такъв народ" обяви, че Антоанета Стефанова е тяхното предложение за министър-председател на страната, но ще върне мандата веднага, защото "партията няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави стабилно правителство".

„Ние от партията „Има такъв народ” ясно заявихме, че няма да влизаме в коалиция с нито една партия от статуквото. Спазваме своето обещание.

За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция и затова връщаме мандата за съставяне на правителство”, заяви тя.

Мнението на президента

В отговор Радев заяви, че именно в кризи като тази България се нуждае от редовно и ефективно правителство. Според него заради това всеки мандат се гледа с надежда.

„Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес.

Не по-малко значима е устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент и те трябва да бъдат взети, независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт.

В тази връзка трябва да потърсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове, които са предизвикателства пред страната ни.”, заяви президентът.

Според него наред с всички предложения, които постъпват в Народното събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложението за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, граждани и бизнес от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство.

Решението от Дондуков 2

Радев изрази готовност да обсъди позицията на „Има такъв народ” по тези теми и ги покани на дебат.

Така парламентарната рулетка ще се завърти отново и държавния глава ще реши коя да е третата политически сила, на която да връчи мандата за излъчване на кабинет.

Шах с втория мандат за управление на страната. Партията „Има такъв народ”няма да прави правителство. Слави Трифонов обяви, че предлага световният шампион по шах Антоанета Стефанова за министър-председател, но само за да вземе и да върне на секундата мандата, защото нямали достатъчно депутати и партньори в парламента.