Често, хората не се замисляме всъщност за колко близък контакт между хората се осъществява, когато са в заведение – било то ресторант или място, на което да харнат малко джънк набързо. Вилици, ножове, оливиерници – всеки пипа, става, разхожда се, хапва, говори и по този начин предпоставката за огромно заболяване от коронавирус е голяма.

Така де, каквото и да се говори за мерките в България – дали били ненавременни или пък напротив, доста навреме са били въведени – няма значение, защото истински важното е дали се спазват или пък не.

В интерес на истината, нашите очи забелязаха все пак някои заведения, които пускат поне по един-двама човека в закритото помещение на обекта, за да хапнат и да общуват свободно, без дистанция.

Това неспазване на мерките ни вдъхнови да напишем статия-коментар по темата и да ви покажем това, че ако ние не можем, то хората в САЩ ще успеят. Съединените американски щати са от онези велики нации в света, които могат да са разединени в един аспект, но ще са доста единни в друг.

Вярно ли е, че затварянето на ресторантите сваля проценти

В петък губенратора на Ню Йорк Андрю Куомо потвърди официално решението си, че от понеделник (вчера) в ресторантите в града отново ще бъде забранено храненето на закрито.

Новото затягане на правилата идва на фона на увеличаващия се брой заразени с коронавируса в един от най-големите градове в Америка. Решението на Куомо ще е съкрушителен удар за ресторантьорската индустрия в града – жизненоважен стълб, който сериозно пострада заради пандемията.

Това споделят хората от бранша.

Какви са очакванията на властта от този си ход

Месеци наред собствениците на ресторанти в Ню Йорк предупреждават, че техният бизнес е на ръба на тотален финансов колапс. Хиляди служители, много от които работят за ниски заплати, са съкратени от март насам и работните им места все още не са напълно възстановени.

Тревогите на ресторантьорите се увеличават и с наближаването на зимата, както и падането на температурите, които, според хората със заведения, ще откажат клиентите да вечерят на открито.

„Поредното принудително затваряне на ресторантите от правителството в Ню Йорк ще причини необратими вреди, не само за безброй малки предприятия, но и за стотици хиляди работници, особено ако няма никакви финансови компенсации.“, каза Андрю Риги, който е изпълнителен директор на New York City Hospitality Alliance.

Ресторантите в Ню Йорк отвориха едва в края на септември и сега отново ще трябва да се адаптират към новите правила.

Според властите в САЩ, обаче, именно ресторантите са причинители на поне 1,43% от общите случаи на COVID-19.