Хакери атакуваха информационната система на Ирландската национална здравна служба (HSE) в края на миналата седмица и направиха личните данни на редица пациенти публично достъпни, пишат британски медии.

Според изданието хакерите, които са поискали откуп от 20 милиона долара от ирландските власти, са направили публична информацията за местоживеенето, телефонните номера и здравната информация на пациенти, тяхната кореспонденция със служители на HSE, както и трудови договори на медицински работници .

Както отбелязва и вестникът, по този начин изнудвачите демонстрират пред правителството на републиката, че наистина са откраднали огромен набор от поверителни данни. Общото количество откраднати данни е около 700 гигабайта. Ирландските служители на реда не коментираха съответната информация.

Предисторията на ситуацията

На 14 май на страницата си в Twitter HSE обяви, че е подложен на мащабна кибератака с помощта на вирус-рансъмуер, който блокира достъпа до компютрите ѝ. Системите за здравна информация са временно изключени, за да се предпазят от хакери и да се направи оценка на щетите.

На 16 май телевизионният канал RTI съобщи, че хакери, вероятно от Източна Европа, са извършили атака срещу информационната система на ирландското Министерство на здравеопазването.

Както телевизионният канал подчерта, хакването на сайта на ирландското Министерство на здравеопазването вероятно е извършено от същите хакери, които нападнаха HSE.

Според последните данни службите за спешна медицинска помощ и повечето болници в страната работят както обикновено, но в много клиники са отменени неспешните посещения, включително за пациенти с рак, които се нуждаят от лъчева терапия. HSE, поради кибератака на своите ИТ системи, не публикува нови данни за случаите на коронавирус.

Минали удари в същата насока

В края на 2020-та година хакери са пробиха защитата и получиха достъп до документи, свързани с ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. Пробивът е станал при кибератаката срещу Европейската агенция по лекарствата.

През месец март тази година, подложена на хакерска атака е една от най-големите лаборатории у нас, които правят изследвания за COVID-19. Извън сферата на медицината – редица бизнеси и институции също станаха потърпевши на киберпрестъпление и покушения върху данните им.

Пренесе ли се престъпността онлайн и как можем да защитим данните си? Гости в "Социална мрежа" са Спас Иванов, експерт по киберсигурност и Михаил Калъчев, експерт по сигурност на медицинските данни.

По думите на Спас Иванов политическите атаки са лесно различими, а щетите идват от многообразието на хакерски атаки. А на един нормален мейл има десетки фишинг.

"Има достатъчно високо квалифицирани специалисти в страната. Тези, които могат да определят правилните стъпки са много, но тези, които да ги реализират – малко", смята той.