Родителите в действителност са първите и най-добри учители на своите деца. Когато нещата опрат до това да се справяме с детското поведение, понякога работата изглежда по-сериозна, отколкото би ни се искало.

Всеки ден децата ни се държат по начин, който може да ни фрустрира, притесни или обърка. Някои от тези техни прояви са просто резултат от това, че те са деца. Други обаче са причинени или са свързани с нашите навици и реакции спрямо тях.

Някои родители са наистина объркани относно това какво от поведението на децата им е нормално и кое е недопустимо.

Те могат да прекарат много време в обяснения, убеждаване и подкупване на тяхното дете с цел да разберат защо то се държи така и в края на краищата да пропуснат възможността да го научат на това, което трябва и което желаят.

Някои родители дори и да искат да направят нещо за лошото поведение на детето си не знаят какво или не желаят да го ядосат или разочароват. Те трябва да осъзнаят на какво, кога и как да научат детето си и да му предадат способностите и поведението, което те искат да има.

Мислете в перспектива

Как искате да се държи вашето дете, когато е на 10, 14 или дори 18? Моделите на поведение трябва да бъдат преподавани сега, когато детето е малко. Например за някои родители е важно децата им да говорят учтиво и възпитано, когато са на маса.

Много от качествата, на които учим децата си в ранна възраст се оказват необходими и полезни, когато те пораснат – да молят възпитано, да благодарят, да говорят правилно и любезно, да бъдат услужливи и спретнати.

Глупаво е да очакваме, че подобен тип поведение може да бъде придобито без да прилагаме различни стратегии и да изграждаме връзка с децата си като ги подкрепяме и насърчаваме.

Това са основни маниери, които всички деца трябва да притежават, за да могат да бъдат успешни в света извън техните семейства.

Друг тип желано поведение, което можем да искаме децата ни да придобият, е да се научат на неща като това да си пишат и предават домашните навреме, да се грижат за различни задачи и да поемат отговорност.

Тези неща няма да се случат от само себе си. Ние можем да имаме определени очаквания, но в един момент да се изправим пред голяма пропаст между очакванията ни и способността на детето да ги реализира.

Понякога тази пропаст е именно липсата на обучение и пример, които са били нужни навремето. За щастие има няколко ефективни начина да научим и да помогнем на детето ни да усвои нужното поведение.

Може да бъде забавно да създадете списък с характеристиките и качествата, които бихте искали вашето дете да притежава, до момента когато стане на възраст за университет.

Първоначално направете дълъг списък и след това опитайте да го стесните до 10 или 12 от най-важните качества. Можете да започнете с тях още сега, когато детето ви е все още малко.