Вътрешният министър Бойко Рашков обясни, че властите ще се постараят да изяснят в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително, ако има достатъчно данни за съпричастност на служители на МВР.

Той коментира тежката катастрофа в София, при която загинаха две жени

„Включително всички случаи, за които има съмнение, че са били неглижирани в една или друга степен. Дали, ако се установи така, някой не е съпричинил косвено този трагичен резултат.

Имам предвид някои факти, които ще бъдат предмет на доказване. Факти, свързани със „шофьорското минало” на този човек”, коментира още Рашков.

Той добави, че има съмнение „дали някои от полицейските служители са изпълнявали своите задължения по закон и не са се влияли от нещо друго, което да ги е мотивирало да не вземат законовите мерки по отношение на подобни водачи". 

Министърът заяви, че им е известно участието на жена или присъствието на жена в момента, когато е станал инцидентът.

„Тя е служителка в едно от районните управления в столицата. Оказа се, че тя има отношения със Семерджиев. Ние ще установим какви са нейните връзки.

Припомням, че в колата бяха открити предмети, които са атрибут на полицаите - синя лампа и палка.”, добави Рашков. Служителката е излязла в болнични. 

Рашков потвърди, че Семерджиев е бил без книжка от 2005 г.

„До ден днешен той е управлявал различни МПС, без да бъде водач по силата на закона. По отношение на него са предприемани десетки действия от органите на МВР.

Включително са изпращани материали в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебни производства, именно по повод, че той управлява МПС без да има свидетелство за правоуправление”, обясни силовият министър в оставка за Семерджиев.

Какво знаем до този момент

Рашков посочи, че има безспорни данни, че Семерджиев се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. След проверка са получени данни, че Швейцарската Конфедерация не е издавала подобен документ.

„С този документ той се е представял при няколко проверки. При една, от която е избягал и тази книжка е останала в ръцете на полицейските служители. На път сме да изследваме в детайли шофьорската биография на този човек.

По този начин ще подпомогнем и разследването”, коментира силовият министър.