Днес, 15 ноември започват Коледните пости, които ще завършат на Бъдни вечер – 24 декември.

Според указанията, които налага Българската православна църква, този пост се нарича Рождественски или Коледен.

Той е вторият по продължителност след Великия пост, който някои миряни спазват преди Великден.

Коледният пост е с продължителност само 40 дни и може да се окачестви като сравнително лек и лесен за спазване.

Близки до него като правила се оказват Апостолския и Петровия пост, които обаче не са толкова спазвани.

Има редица изключения, които могат да са в полза на бременните жени или тези които кърмят, както и болните.

За тях е разрешено да прилагат поста в значително облекчен режим, за да могат да пречистят и подготвят тялото и духа си и това да бъде съобразено със състоянието им.

Постенето се налага като църковна традиция през Средновековието, като конкретно Коледният пост датира от около 12 век.

Преди настъпването на Коледа, християните се подготвят и смирено чакат, за да посрещнат светлия празник пречистени и напълно отдадени на Бога и раждането на Христос.

Какво е разрешено да се консумира

Важно е да знаете, че през определени дни са напълно забранени венчавките. Това се случва в интервала от началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември.

Постенето забранява консумацията на месо, като изключение се прави за рибата. В средата на поста е Никулден, като на тези ден няма ограничения и дори е задължително.

Храната, която поставяте на трапезата си, трябва да е с растителен произход, а използваната мазнина се ограничава само до олио.

Във всички дни, с изключение на сряда и петък, е разрешено да се ядат безгръбначни животни, които според каноните спадат към постните храни.

Кога може да се яде риба

Двата дни, на които официално има разрешение за консумацията на риба, са Въведение Богородично на 21 ноември и Никулден – 6 декември.

Според каноните и препоръките, които духовниците дават, е важно не толкова да се наблегне на спазването на хранителния режим, колкото да се обърне внимание на искреното разкаяние и пречистване на духа.