Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” Александър Николов отговори на обвиненията на служебната власт около доставките на синьо гориво и офертата за седем танкера с втечнен газ.

„Първо - представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той.

Какво договаряме и за какво сме се подписали

Договорът е за седем карга. „Офертата е ангажираща - право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите - описан механизъм”, разясни Николов.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго.

„За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз” и БЕХ - решението още не е прието”, посочи той.

За второто и третото карго подчерта: „При разговор със служебния министър му казах кои са неговите „критични” колеги от държавите. Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление - „мижав интерес” към момента за това нещо”, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен каза, че се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години.

„Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ – България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт” не се изпълнява едностранно.”, подчерта той.

Рисковете, стоящи пред България

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври.

„България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск - договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе „Кулата/Сидерокастро”, защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ.

Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки.”, обясни Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев.

„Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал.”, каза Николов и апелира държавният глава да си направи изводите за случващото се от май месец насам.