Децата започват да лъжат още след като проходят, на възраст от около 2, 2 и половина години, според проучване, направено през далечната 1989 година. Но кога и защо въобще те започват да стават добри в това?

Според статия в Journal of Experimental Psychology, някои второкласници са доста умели в прикриването на следите си и също така добрите лъжци имат също така по-силни вербални спомени от своите връстници или с други думи при тях е засилена способността да жонглират с няколко вида езикова и речева информация.

Как се провежда експериментът

За целта на проучването на 114 шест и седемгодишни деца им е казано, че ще играят тривиална игра, в която да отговорят на три въпроса. Ако дадат и на трите въпроса верни отговори, ще спечелят награда.

Първите два въпроса са елементарни: Какъв звук издава кучето? И какъв е цветът на бананите? Третият, обаче, до голяма степен няма как да бъде отговорен, освен ако не предположиш наслука, тъй като въпросът е измислен: Как е името на момчето от анимационното филмче „Космическото момче (Spaceboy)“.

Всички въпроси са записани на малки картички с четири възможни отговора на предната страна. Верният отговор, заедно с картинка, която няма нищо общо с въпроса, са поставени на задната страна.

След като детето отговори на първите два въпроса и му бъде показан отговорът на задната страна на картичката, провеждащият експеримента задава последния въпрос и след това напуска стаята, като оставя картичката на масата, така че верният отговор да е закрит надолу.

На детето е казано да не наднича от другата страна на картичката и с помещението има скрита малка камера в една картонена кутия, която записва всичко.

Какви са резултатите

И тук идва може би най-изненадващото откритие от цялото изследване: повечето деца се подчиняват на нареждането.

Само малко повече от една четвърт от децата надникват и всички, които са го направили в последствие дават правилен отговор, когато провеждащият експеримента се връща в стаята. (Името на „Космическото момче“, ако се чудите, е Джим).

Но малко повече от половината от малките лъжци в последствие се издават, като правилно „предполагат“, че има картинка на маймуна на гърба на картичката: нещо, което те могат да знаят само и единствено ако са погледнали без разрешение.

Кои деца са по-добри лъжци

Преди тестът за лъжата, на децата са дадени и други тестове, за да могат да се измери тяхната вербална работна памет.

Както се оказва, децата с по-добра работна вербална памет са също така и по-добрите лъжци, което има смисъл – мозъкът, който може да се справя добре с езика и думите е вероятно и мозъкът, който може да манипулира езика, когато е нужно, за да може да излъже. (Това да имат силна работна езикова памет, обаче, не означава, че децата са по-склонни да лъжат; просто добрите лъжци са били с по-силна вербална памет).

Ако ви се случи да сте родител на добър лъжец във втори клас, то ето ви поне нещо положително: най-малкото това е сигнал за много добра вербална и езикова памет.