„Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция – те са месец пред нас.”.

Това заяви в медийното пространство математикът проф. Николай Витанов.

„Към този момент в Гърция пече, но още не е напечено. Август ще продължи да пече слънце, но и ситуацията в COVID-19 може да е напечена.

Там се надига вълна, което не е никаква изненада. Делта варианта на вируса действа там отдавна. Той бе държан в капан от мерките, но в някакъв момент ще пробие.”, обясни математикът.

Каква е ситуацията у нас

„При нас делта вариантът на вируса се опитва да пробие, но не успява. Това ще е така още малко време. Здравната система, действието на английския щам и летния сезон са три от четирите фактора за развитието му. Четвъртият е ваксинацията”, каза проф. Витанов.

„За всяка държава разпространението е различно. Научната информация показва следното: делта вариантът се удвоява на 8 дни. Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо след месец ще сме на рекорд – 8000 случаи на ден”, обясни проф. Витанов.

Специалистът добавя, че са нужни само 2-3 седмица на делта вариантът, за да придобие застрашаващи размери.

"Все пак лятото е спокойно и хората трябва да се насладят на почивката си", завърши той.

Как Гърция се справя с ваксинирането

„Държавата мотивира младите хора да се ваксинират с по 150 евро. Частният сектор стимулира служителите си с между 500 и 1000 евро. Тези суми вече се изплащат”.

Това заяви пред медиите проф. Йоаким Каламарис,университетски преподавател, предприемач и бизнес анализатор.

По думите му средствата, които държавата дава на младите срещу имунизацията, са под формата на ваучери, които могат да се осребрят или да се използват за почивка или друга желана от тях услуга. Причината за мярката е скок на случаите на заразени с COVID-19 в страната.

„Има хора, които вече са се ваксинирали и в момента се чувстват пренебрегнати от мерките, предложени от правителството, за да се увеличи броят на имунизираните”, посочи професор Каламарис.