Мрежата от неправителствени организации Банкуоч Нетуърк (CEE Bankwatch Network) призова Европейския съюз да наложи тежки санкции на страните от Западните Балкани, които не спазват квотите за изхвърляне на вредни вещества в атмосферата, пише Евронюз, цитиран от агенция БГНЕС.

Сред посочените страни са Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Косово, които са изпуснали в атмосферата шест пъти повече вредни вещества над нормите, които е определил Европейският съюз като максимално допустими.

Всички определения са регламентирани в подписаното споразумение от 2005 година.

ТЕЦ в Сърбия замърсява колкото 4 държави

Като един от основните нарушители се посочва ТЕЦ Костолац Б1 и Б2 в Сърбия, който е изхвърлил в атмосферата общо количество серен диоксид, което надвишава общо лимита на четирите посочени държави.

Активистите от Банкуоч Нетуърк настояват да бъдат наложени глоби или да се обмисли вариант, в който най-големите замърсители да плащат най-много с въвеждането на нови такси.

Сред използваните твърди горива в различните ТЕЦ-ове най-разпространени са лигнитните въглища.

Те са предпочитани заради ниската си цена и достъпността им в Западните Балкани и страните се сдобиват с изгодна като себестойност електроенергия, но за сметка на замърсяването на въздуха над цяла Европа.

Мръсния въздух увеличава разходите за здраве

В доклада, изготвен и публикуван от Банкуоч Нетуърк, замърсяването от страна на електроцентралите, разположени в Европа, увеличава разходите за здравеопазване с около 11,5 милиарда евро годишно.

Искането на организацията е на всички електроцентрали задължително да се монтират сероочистващи системи, които да намалят вредното им въздействие и отделяните вещества.

В същото време, страните от Западните Балкани планират да добавят 2,7 гигавата нови мощности към своите енергетики – най-вече от електроцентрали на въглища. Природозащитниците настояват всички одобрени проекти да се преразгледат.

Според тях никоя от планираните за въвеждане в експлоатация нови мощности не отговаря на екологичните норми на Европейския съюз и на изискванията на Договора за създаване на Енергийна общност, който балканските страни подписаха през 2005 година.