От 1 април се очаква да започне функционирането на платформата „EURES“, чиято основна функция ще бъде да дава възможност на българи с висше образование в чужбина да кандидатстват за финансова помощ, която да им помогне да се завърнат в България.

Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика на България Зорница Русинова по време на кариерен форум за българи, провел се в столицата на Австрия Виена.

По 1200 лева на месец за 1 година, обещава социалното министерство

Идеята на министерството на труда и социалната политика не е нова, но сега вече е на път да се превърне в реалност, а именно държавата да стимулира завръщането на българските граждани в чужбина, чрез финансова помощ от 1200 лева на месеца в продължение на 1 година.

Посредством платформата „EURES“, която ще е достъпна в сайта на Агенция по заетостта, всеки български гражданин с висше образование, ще има възможността да кандидатства за въпросния допълнителен финансов пакет, в случай че иска да се реализира професионално у нас.

„Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лева месечно в рамките на 1 година. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава“, съобщиха от социалното министерство.

Допълнителна финансова подкрепа, само при определени условия

Финансовата подкрепа ще включва и покриването на наем за жилище, в случай че завърналите се хора се заселят в град, в който не притежават жилище.

От Бюро по труда пък ще осигуряват детегледачка, ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина.

Ако българският гражданин си намери работа в град, в който средната работна заплата е под нивото на тази за страната, той ще има възможност да получава половин минимална работна заплата като допълнение към основното си възнаграждение.

Зорница Русинова обясни това със стремежа на министерството да „стимулираме не само големите фирми и инвеститори, но и малките фирми извън София“.