Началникът на отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването – д-р Кремена Пармакова съобщи, че има 38 заболели от коклюш деца до еднагодишна възраст. Прогнози показват, че до месец заболелите от коклюш ще бъдат най-малко 100.

Епидимични взривове от заболяването има по целия свят. Отчетени са над 5-6 хиляди случая в много европейски държави. Първите от тях са регистрирани още миналата година. Основните лица, които боледуват са деца между 10 и 19 годишна възраст, като част от тях са ваксинирани.

Коклюшът е заболяване, което представялва особена опасност за бебетата в доумунизационна възраст. Поради тези причини трябва да има мерки свързани с предпазването на най-малките деца.

Всички държави обсъждат въвеждането на мерки, чрез които да се намали разпространението на болестта. Някои държави препоръчват имунизация не само на бебето, но и на неговите близки. Бременните жени се ваксинират в третия триместър.

В България случаите на зоболели от коклюш сред възрастните са единични. Поради това няма кампания за имунизирането им. Ваксините срещу коклюш са налични в аптечната мрежа, но поставянето и трябва да се обсъди с личния лекар.

Проф. Кантарджиев призовава хората да се ваксинират

Коклюшът представлява опасност за децата преди поставянето на първата ваксина при новородените. За да се осигури безпасността на новороденото, трябва членовете на семейството да се ваксинират.

Професорт Кантарджиев призова за активна ваксинация с думите „Хора ваксинирайте се“. Той поясни, че според световната практика жените бременни след 6 месец трябва да се ваксинират. Жените могат да направят това и преди забременяването. Професорът допълни, че до 40 дни след раждането детето трябва да бъде само с майка си, за да не се заразява.

Първите симптоми се появяват между 6 и 7 дни след контакт със заразен. Типичните симптоми на заболяването са „магарешка кашлица“ за период повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението се провежда с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемът има риск кашлицата да продължи с месеци.

Как да се предпазите от коклюш

Евопейският център за профилактика и контрол върху заболяванията посочва, че най-уязвимата група са малките деца, при които заболяването протича изключително тежко. Най-силната защита срещу коклюш е пълна имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с тази срещу дифтерия и тетанус. Първоначалната ваксинация е между 2 и 3 дози и се извършва в периода между два и дванадесет месеца.

Болестта се разпространява по въздушно-капков път. Много често възрастните хора го внасят у дома и така заразяват бебетата. Най-добре е при сълнения от заболяване на коклюш, човека да бъде изолиран и да прекрати контакта си с децата и бебетата в семейството.