След като наскоро стана ясно, че Бургас ще разчита на калта, за да привличат туристите това лято, сега вече се разбра, че около южния морски град шамаросват туристите, създаващи напрежение.

Съществува ли спасяване с шамари? Какво бихте направили вие, чия страна бихте заели ако някой около вас бъде набит от спасители на плажа – на туриста, или на професионалиста?

Всъщност, това вече се е случило. Вчера. На плаж в Несебър. Историята на Йордан Костадинов е едновременно и куриозна, и поучителна.

Историята разказва за това как един румънски турист бил спасен с шамари от нашите момчета спасители. Румънският турист, изваден със сила от морето, дори е бил употребил алкохол.

Случаи на насилие от несебърската ивица никак не са рядкост. Този път конфликтът избухва след като летовникът, въоръжен с надуваем дюшек, по всякакъв начин се противи да се подчини на сигнала, издаден от професионалистите.

Пияният турист отказва да излезе доброволно от бурното море и тогава се наложило спасител да влезе при него и да му каже да излезе.

Записът с конфликта е заснет на Южния плаж в Несебър през последния уикенд. Участник в него е Йордан Костадинов, който вече има 7 години опит като воден спасител. Морското момче разказа, че флагът бил жълт заради тогава бурното море.

Случката отблизо

Двама мъже с надуваем дюшек не реагирали на трикратния звуков сигнал, произлязъл от спасителската кабинка. В превод, сигналът означава, че водата трябва незабавно да бъде напусната от всички. След като румънецът не се подчинил, във водата първо влязъл колега на Костадинов.

„Влезе моят колега и те започнаха да буйстват и да скъсяват дистанцията с него. Влязох и аз, за да му помогна.

Видях, че човекът е употребил алкохол, в смисъл миришеше на алкохол. Обясних му, че е забранено. Той взе да буйства срещу нас, да ни псува”, разказва Йордан Костадинов.

Румънецът отказвал да изпълни разпорежданията на спасителите, разказват те. Така се стигнало до сблъсъка, заснет на камерите.

„След това скъси дистанцията между нас и аз съответно го бутнах малко по-силно и той падна. Все пак и ние сме хора, имаме нерви”, продължава разказа си спасителят Йордан.

Останалите страни в спора

Приятелката на румънския турист се извинила на спасителите. А управителят на водно-спасителната служба на плажната ивица не вижда проблем в поведението на спасителите

„Той няма защо да бъде наказан, тъй като той си е свършил работата, за която е тук - да запази спокойствието и живота на хората”, заяви Иван Георгиев, управител на водноспасителната служба.

Почиващите хора по морето също оправдаха действията на спасителите.

При сегашните законови разпоредби, при подобен конфликт водните спасители трябва да разчитат единствено на плажния патрул, до идването на полицията. Момчетата от екипа смятат, че трябва да има санкции за всички непокорни летовници.

А Йордан Костадинов съжалява, че си е изпуснал нервите. Кадрите от сцената, на които всички станаха свидетели, бяха качени в групата „Шофьори Несебър”.