Беларуските власти блокираха днес достъпа до водещ информационен сайт и задържаха някои от работещите за него журналисти, както и журналисти от други медии. Това са поредните мерки в рамките на мащабната кампания на властите срещу инакомисилието и независимите медии в Беларус.

Беларуското министерство на информацията съобщи, че е блокирало сайта на медията "Наша Нива", след като канцеларията на генералния прокурор я обвини в публикуване на незаконно информационно съдържание.

Беларуската асоциация на журналистите (БАЖ) каза, че властите са извършили обиски в офисите на "Наша Нива" и са задържали за разпит главния редактор Егор Мартинович, журналистите Андрей Скурко, Андрей Динко и счетоводителя Волха Ракович.

Последствията от ареста

Беларуският следствен комитет съобщи, че за Мартинович е била извикана линейка, защото му прилошало, но по-късно разпитът му е продължил. Агенти на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) днес извършиха претърсвания и в две регионални медии - "Бресткая газета" в град Брест до границата с Полша и "Интекс-прес" в град Барановичи.

В град Орша, Източна Беларус, властите задържаха Игор Казмерчак, редактор на информационния сайт и претърсиха апартамента на фотографа Денис Дубков. В друг източен град - Бобруйск, КГБ задържа Алеся Лацинска, журналистка, работеща за независим информационен сайт.

В североизточния град Витебск бе задържан журналистът на свободна практика Виталий Скляр, а властите претърсиха апартамента на друг журналист - Дмитрий Казакевич, който не си е бил вкъщи по време на обиска.

В град Глубокое във Витебска област КГБ задържа журналиста на свободна практика Змицер Лупач в санаториума, където е бил отседнал.

Журналистът от "Наша Нива" Артьом Харбацевич свърза акциите на властите с предишна кампания срещу независим информационен сайт, чийто портал в интернет бе блокиран, а 12 от журналистите му задържани през май тази година.

Напомняме: в началото на месеца Лукашенко нареди затваряне на границите с Украйна

Беларуският президент Александър Лукашенко разпореди в петък пълното затваряне на границата на Беларус със съседна Украйна, позовавайки се на съображения за сигурността, съобщи официалната информационна агенция Белта, цитирана от Ройтерс.

На събрание по повод Деня на независимостта на страната Лукашенко каза, че в Беларус са били разкрити бунтовнически групи, които планират да извършат преврат, предаде още агенция Белта.

"Огромно количество оръжия идват от Украйна в Беларус. Ето защо наредих на силите за гранична сигурност да затворят напълно границата с Украйна.", заяви Лукашенко.

Освен това президентът на Беларус заяви, че планира да повдигне въпроса пред германския канцлер Ангела Меркел.