Когато за последен път бях в Банско, помня, че градчето кипеше от живот. Дори не беше студентският празник, за да има ясна и логична причина да бе така.

Пред очите ми се откриха красотата на планинското кътче, както и добрината на хората.

Бяха някак по-благи и особено по-смирени, отколкото са техните сънародници в големите градове. Продаваха се всякакви джунджурии по главната улица.

Именно по нея минаваха много хора и най-чудното за мен, като гост на града, беше, че всички се познават. Като една голяма социална мрежа.

Живот под карантина

Към днешна дата обаче, Банско влезе във втория си ден от 14-дневния карантинен срок. Повечето банскалии са блокирани вътре, а в курортното градче влизат единствено и само камиони, които зареждат стоки от първа необходимост по магазините, както и лекарства по аптеките. Всички тези процеси се следят строго от властите.

През това време е забранено каквото и да е било влизане или излизане от курорта. Служители на МВР, облечени в специални, защитни костюми, се грижат за това безредието да не взима превес.

В понеделник вечерта внезапно бе спуснатата бариера на пътя за курорта и ситуацията хвана неподготвени близо 10 автомобила.

Оказа се, че някои не могат да напуснат населеното място, а други се наредиха с коли на безкрайна колона с поне малката надежда, че ще успеят да се приберат по домовете си.

Голяма част от именно тези хора прекараха нощта в колите си, а останалите се върнаха в Банско, за да търсят подслон за себе си и семействата.

От страна на общината им е било предложено общежитие, в което да прекарат следващите 13 дни – пълният срок на карантината.

От всички закъсали само един единствен човек обаче се е съгласил да остане там, съобщи кметът на града Иван Кадев.

Хората трябва да разберат, че ние сме под карантина. Тези, които стоят на изхода на града, няма да бъдат пуснати нито да излязат, нито да влязат.

Осигурили сме общежитие. Там има топла вода и парно. В града има храна и лекарства", каза още кметът Кадев.