Пред медиите политологът Димитър Ганев коментира резултатите от две проучвания на две от най-известните изследователски агенции в България. Изготвени са по поръчка съответно на вестник „24 часа“ и БНР в периодите 12 - 19 февруари и 22 февруари - 1 март сред 1008 души на възраст над 18 години.

„Придържаме се към формулата 5+2. Тоест, 5 сигурни партии и 2, за които решаваща ще бъде предстоящата предизборна компания.

Не са изключени размествания, но вече по-голямата част от хората са решили дали и за кого ще гласуват. Първото място изглежда ще е за ГЕРБ.

Борба ще има по-скоро за третото място и тя ще е между ДПС и „Има такъв народ”, заяви Ганев.

Според него наистина големият и важен въпрос е дали формациите в новото Народно събрание ще бъдат 5, 6 или 7.

„Партията на негласуващите ще е най-интересна на тези избори. Ако случаите на коронавируса продължават да растат, избирателната активност ще спадне със сигурност.

Очакваме своя глас да дадат 3 милиона души. COVID-19 може да направи бариерата по-ниска и някои партии, които са на ръба, могат да се надяват на по-добро представяне.”, коментира Първан Симеонов, който е политолог.

По думите му на тези избори интересни ще са ДПС, защото нямат скрупули да бъдат партньор с когото и да било.

„Няма как да се направи каквото и да е управление, ако в него не присъства или първата, или втората партия. Тоест, или ще има управление около ГЕРБ, или около БСП.

По всяка вероятност ГЕРБ първи ще получат мандат за съставяне на правителство. След това предизвикателствата ще са огромни. Много партии заявиха, че няма да влизат с други формации.”, каза още Ганев.

Дадено е началото на предизборната кампания

Старт на предизборната кампания. От днес та чак до 2 април партии и коалиции влизат в битката за народния вот. Заради извънредната обстановка големи събирания няма да има, но конференциите с до 30% капацитет са разрешени.

Именно заради пандемията, този път повечето политически формации ще заложат на онлайн кампании. България избира 45-ия парламент на 4 април.

Кога ще видим отново Доналд Тръмп

Каналът на Доналд Тръмп в YouTube, който беше блокиран на 7 януари, ще може да възобнови своята работа, когато рискът от насилие спадне достатъчно. Това заяви ръководителката на видеослужбата на Гугъл – Сюзан Войчицки близо два месеца след нахлуването на радикални привърженици на Тръмп в Конгреса на САЩ.

"Искам да потвърдя, че ще отменим замразяването на канала на Доналд Тръмп, когато преценим, че рискът от насилие е намалял достатъчно.", каза тя в интервю за Атлантическия съвет.

След смъртоносното нападение над Капитолия бившият президент на САЩ беше баннат от големите платформи за подстрекаване на свои поддръжници към насилие.

Twitter го е блокирал доживот, а Facebook замрази участието му безсрочно, но надзорният му съвет ще се произнесе за евентуално завръщане на милиардера републиканец.