Столичният кмет Йорданка Фандъкова направи проверка на строителните дейности по разширяването на 64 Основно училище „Цар Симеон Велики“ в квартал „Симеоново“.

Изготвеният и реализиран проект на новата сграда ще позволят училището да се разшири и да се премине на едносменен режим за всички деца, които учат там.

В 64-то училище е построен изцяло нов физкултурен салон, при който са спазени всички съвременни изисквания.

Столичният кмет използва случая да каже, че всяка година от бюджета на общината се заделят приблизително 20 милиона лева за строителството и разширяването на детски градини и училища.

10 нови градини се строят в момента

В район „Витоша“ е започнато изграждането на нова сграда за детска градина. По думите на Йорданка Фандъкова в момента тече строителството на 10 нови детски градини и разширяването на още 8 от вече построените.

По време на проверката на Фандъкова присъстваха и заместник-кметът на София Ирина Савина и кметът на район „Витоша“ инж. Теодор Петков.

Тримата обходиха всички стаи на училището в Симеоново, което трябва да е напълно готово до 5 декември.

Изпълнена е триетажна сграда с пет класни стаи, физкултурен салон със съблекални с душове и тоалетни.

Наред с това са подменени и всички инсталации в сградата, които са били на повече от 50 години, някои от които вече са представлявали опасност.

Пестене на енергия и средства

Съществуващата сграда на училището е с изпълнени мерки за енергийна ефективност и в резултат на това са намалени разходите за отопление с около 30% и тези средства ще останат в училището, за да могат да покрият други разходи и позволят да се реализират различни проекти.

Паралелно със строежа на новите 10 градини вече са подготвени проектите за още 5 други детски заведения за най-малките.

За целта се използват както общински средства, така и различни програми на правителството, които са в насока да подпомагат образованието.