Петимата задържани за шпионаж, развиван на територията на България в полза на Русия остават за постоянно в ареста. Заседанието продължи до 5 часа тази сутрин, след като защитата поиска да се запознае детайлно с документите.

Според обвинението са събрани достатъчно доказателства срещу определения като "резидент" Иван Илиев, който е бивш шеф във Военното разузнаване.

Зад решетките остават и неговият бивш колега и настоящ шеф на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров, заместник-шефът на дирекцията за бюджета и разходите на армията в Министерството на отбраната полковник Петър Петров и двама действащи служители на военното разузнаване.

За работата си прокурорите по делото получиха специални поздравления от обвинител номер 1 Иван Гешев:

"Поредната “реформа” почти закри военното правосъдие. Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 05.00 часа тази сутрин. България може да се гордее с тези магистрати!", написа той в Twitter.

Отзвукът на Балканите

„България, със своеобразната си роля на Балканите и в Черноморския регион и като член на Европейския съюз и НАТО, императивно е обект на засилен разузнавателен интерес от Руската федерация. Това, което видяхме, е класически шпионаж, като по учебник - с инструктажа, с групите и с резидента”. Това коментира Алексей Петров пред медиите.

Той обясни по темата и това, че вижда задълго в затвора служителя от специалните служби, снимал секретната информация с телефона си.

„Това е класика в жанра. Така се взима тази информация, за да не се оставят следи.

Няма никаква друга причина да си снимаш информацията по този начин, а не я взимаш през акаунта си. Защото не е за служебно ползване, а за предоставяне на някого, на когото не трябва.

В случая - в полза на друга държава”, добави бившият съветник в ДАНС.

Петров посочи отново, че България е най-значимата зона в Черноморския регион и на Балканите и на това се дължи разузнавателният интерес.

Актуална информация за съдбата на извършителите

Заместник-началникът на Бюджетната дирекция в МО полк Петър Петров остава в ареста за постоянно с решение на военния съд, след заседание, продължило няколко часа. Исканията за задържането на петимата бяха внесени сутринта около 06.30 в съда, а първото решение бе взето около 17.30ч.

Петров е един от шестимата задържани по обвинение, че е част от група, занимавала се с шпионаж в полза на Русия. Един от групата направи самопризнания и бе пуснат под парична гаранция.

Защитата на Петров - адв. Петър Петков - обясни, че задържането му било абсолютно незаконосъобразно и необосновано.