"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и починалите".

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на сутрешния блок на NOVA NEWS "Твоят ден". Той прогнозира, че пикът на настоящата вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.   

"Когато мен ме разкараха, хората си казаха:

"Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - да видим какво ще стане", каза още професорът.

Каква е тази т.нар. „френска ваксина“

Той коментира и закупуването от България на френската ваксина.

"Тя е за много ограничен контингент хора, които няма да направят адекватен отговор с другите ваксини поради заболяване или провеждана терапия и по-лесно ще изградят имунитет към синтетичния й белтък.", разясни специалистът.

Той бе категоричен, че служебното правителство не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. 

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни и време за подготовка", смята той.

И прикани служебният министър да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването. "Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", сподели Кантарджиев.

Мерките, които се прилагат и адекватни ли са те

"Мерките, за да имат ефект, трябва да бъдат навременни. Не мога да кажа, че настоящите са навременни - изпуснахме 100 златни дни", това каза проф. Тодор Кантарджиев.

Той добави, че през тези дни е трябвало да се разяснява допълнително какво ще последва през есента, за да се засили ваксинацията.

Професор Кантарджиев заяви, че не привърженик на забрани, рестрикции и задължаване, но е за разясняване на ситуацията, че да се достигне до разбиране от нуждата за вааксинация.

Специалистът сподели, че се наблюдава значителен ръст на заболелите и хоспитализираните, а има и много, които не се регистрират, скрита заболяемост, което е опасно за предприемане на адекватни и коректни мерки.

Професорът най-много се притеснява, че новите варианти на вируса поразяват младите хора и децата, но подчерта, че бременните не бива да се притесняват за плода, защото заразата не се прехвърля.

Проф. Кантарджиев бе категоричен, че персоналът в лечебни заведения, домове за грижи и всички подобни места трябва да се ваксинира, но да не се подхожда със задължение, а с убеждаване.