„Земеделските производители в момента не получават най-справедливата цена, съответно потребители заплащат храната си на цена, която тяхното благосъстояние не позволява. Какви са надценките на веригите – аз най-малко съм човекът, който ще обследвам.

А относно ДДС-то на храните, в България то е най-високото в Европа”.

Това коментира  в предаването зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

„Цените на храните в България и Европа в голямата си част са едни и същи. Българските производители доставят продукти, които на щанда са с 50-90% надценка. Какви са разходите на веригите и защо остава само 4% печалба – това не е проблем на правителството, нито на парламента”, каза Джиков.

Прогнозират ново поскъпване на оранжерийните домати

Българските оранжеристи изпитват изключително сериозни затруднения. Последните 25 години оставихме на самотек производителите на краставици и домати.

Жестоката конкуренция от Турция и Гърция ги постави в невъзможност да произвеждат. Със служебния кабинет разработваме 3 мерки за подкрепа на оранжерийните производители” каза Джиков.

„За никого не е тайна, че в момента в Европа над 70% от оранжериите не заредиха заради цената на отоплението и разходите, които биха направили, за да произведат продукция.

На практика проблемът с отоплението на оранжериите, вчера се появи със страшна сила и при водата за напояване. С право негодуват земеделските производители.”, каза зам.-министърът.

„Логично е когато няма българско производство, когато има допълнителни разходи като транспорт и посредници, доматите, които дойдат от чужбина, да дойдат и на по-висока цена”, обясни Джиков.

На срещата с оранжерийните производители са изчислили, че производствената цена на 1 кг. Домати е около 4,5 лева. По думите му това е около 250-300% по-скъпо от 2021 г.

„Всички виждаме какви са цените на горивата, торовете, препаратите, електроенергията”, коментира Джиков.

Какво става с очакваното поскъпване на водата между 17 и 395%

„Фирмата „Напоителни системи” е доста интересна”, каза зам.-министърът. В Област Разград „Напоителни системи” са платили 385,000 лева само за ток миналата година, при малко над 100 хиляди приходи.”, каза той.

„Абсолютно всички продукти ще поскъпнат, особено тези, които използват вода, доставяна чрез помпи, електроенергия.”, каза Джиков.