„От доста време търсим сближаване и евентуално патриотично обединение. Повече от година и половина търсим сближаване с ВОЛЯ. Доста често нашите инициативи са съвпадали, много са близки и законодателните ни инициативи”.

Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред медиите новата коалиция с ВОЛЯ на Веселин Марешки. Симеонов добави, че „политиката не се движи от личните отношения, а от определени закономерности в партийно отношение”.

Лидерът на НФСБ каза още, че редица техни законопроекти са били подкрепени от ВОЛЯ. По същия начин и от НФСБ са подкрепили редица законопроекти на ВОЛЯ.

„Изненада ме реакцията за нашето обединение. Не сме се обединили с ДПС или с БСП.

Не сме се обединили с партия, с която имаме коренни различия.”, коментира лидерът на НФСБ.

„Оттеглянето на ВМРО даде тласък на нашите отношения с ВОЛЯ”, каза още Симеонов.

И допълни, че има много въпроси, по които тепърва ще тече допълнително съгласуване между двете партии.

Симеонов каза, че коалицията е отворена за преговори с още партии с патриотични платформи. Отхвърли обаче възможността това да е партия „Възраждане”. Но не и с КОД, принадлежаща на Петър Москов.

„В близки отношения сме с г-н Москов, говорили сме си.”, каза Симеонов.

Той допълни, че има масово одобрение сред електората и партийните членове на НФСБ за обединението с ВОЛЯ.

Ще се ваксинират ли учениците

„20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест. Половината от тях са дали съгласие, другата половина - не.

Към момента не можем да вземем адекватно решение дали да предприемем това действие”. Това заяви директорът на дирекция "Приобщаващо образование" към МОН Грета Ганчева.

Актуалната ситуация в училищата

По думите ѝ поне 70% от децата от класа трябва да се тестват, за да се прецени реалната ситуацията. Децата, които имат положителен тест ще се обучават временно дистанционно.

„Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас, на този етап не се предвиждат бързи антигенни тестове за децата в детските градини. То няма да е задължително, а доброволно и със съгласието на родителите на учениците.”, каза още тя.

За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.

„Към момента няма смисъл да правим тестове за антитела, тъй като броят на децата ще бъде недостатъчен, за да се даде тази преценка, която се очаква”, категорична бе по темата Ганчева.