В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри. Едно от имената, които се спрягат за служебен премиер, е на настоящия съветник на президента Стефан Янев.

Другото е на Бойко Рашков, който е бивш директор на Националната следствена служба, а в близкото минало оглавяваше и Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

Член е на Правния съвет на президента. Третото име е на бившия образователен министър Даниел Вълчев. От снощи за правосъден министър е спряган Янаки Стоилов.

Мнението на Валерия Велева

„Ръководството на БСП снощи е дало съгласието си той да бъде номиниран. Днес Националния съвет с подпис ще даде това съгласие.”, заяви журналистката Валерия Велева пред медиите сутринта.

Според нея името на Бойко Рашков, което се завъртя и за вътрешен министър, не е сигурно.

„Другото интересно лице, според мен, което влиза, е името на министъра на културата – проф. Борислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Ето, че е приел поста да бъде министър на културата.”, заяви още Велева по темата.

„Минеков е много отявлен критик на правителството на Борисов, както и на Вежди Рашидов.”, коментира още журналистката.

Друго име, което тя споменава, е това на гастроентеролога проф. Крум Кацаров.

„Информацията е, че е приел да бъде здравен министър”, обясни Велева.

Кой още влиза в служебното правителство

Тя каза, че двама дипломати също вече са приели да бъдат министри.

„Единият е посланикът ни в Дания Светлан Стоев, който ще бъде външен министър. За военен министър се говори, че ще бъде бившият ни посланик в ООН – Георги Панайотов. ”, каза Велева.

По думите ѝ проф. Христо Бозуков ще поеме земеделското министерство, а проф. Николай Денков – това на образованието.

„Това се очаква да са имената”, каза Велева.

Тя коментира още, че е задължение на бъдещото служебно правителство да организира изборите и то няма как за времето, в което ще функционира, да извърши ревизия и да докаже корупция. Освен ако не реши да покаже реваншизъм.

Според Любомир Аламанов не става въпрос за реваншизъм, а за изваждане на информация.

„Има си текущи неща, които би трябвало да се виждат и да се вадят като информация. Появиха се например публикации, че във финансовото министерство не са пуснати важни документи като пролетните прогнози за развитието на бюджетите.

Появиха се и информации, че са заложени едни 20 милиарда нови заеми. Трябва да знаем какво е реално положението”, заяви Аламанов.