„Натискът към цялата здравна система е огромен. Има много хоспитализирани хора.

За съжаление, вирусът се подновява. Това трябва да е сигнал към всички нас да погледнем сериозно към мерките, които са и предстоят да бъдат въведени”.

Това заяви на брифинг говорителят на Спешна помощ - София Катя Сунгарска.

В периода 8-15 март спешните повиквания, свързани с COVID-19 в столицата, са 1,482.

„Това е безкрайно много на фона на тези сигнали, които по принцип обслужваме. Повикванията за деца в този период са 129.”, каза още тя.

„Здравната система, въпреки че досега устоя, е на ръба на възможностите си и трябва някак да бъде пощадена. Хората са безкрайно изморени. Всички работим буквално на ръба.”, посочи още тя.

И допълни: „Моля ви, пощадете всички, които работят в здравната система. Не можем да се справим с такъв тежък наплив.

Моля ви, спазвайте мерките и си пренаредете приоритетите за известно време - кое ви е важно и кое не. Защо е нужно да се бутаме всички в моловете?”

„Молим пациентите, от които може би една част от тях не са пациенти, а са притеснени, да търсят личните си лекари, а не нас, защото хората, които имат нужда от Спешна помощ понякога не могат да се свържат с нас.”, призова още Сунгарска.

Защо ни е нужен толкова „Ремдесивир“

Над 24 милиона лева бяха отпуснати от правителството на днешното редовно заседание, за да се осъществи закупуването на „Ремдесивир”.

Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт „Ремдесивир”, предназначен за лечение на коронавируса.

Със средствата ще се осигурят 36,000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6,000 флакона за период от 6 месеца.

„Осигуряваме парите за „Ремдесивир”, за да са спокойни хората.“, заяви по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт.“, съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

Той акцентира, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

Принц Чарлз влезе остро на антиваксърите

Британският принц Чарлз разкритикува лобито срещу ваксините срещу коронавируса, заявявайки, че те могат да „защитят и освободят” някои от най-уязвимите членове на обществото, предаде Ройтерс.

В обширна статия за сп. „Фючър хелткеър”, в която призовава за интегриран подход към здравеопазването, престолонаследникът също така отправя критики към тези, които се изказват срещу ваксинирането срещу COVID-19.