"Дълго време можем да издържим с 500 новозаразени дневно. Все още имаме голям резерв, но това не значи, че няма да има области в критично състояние.

Сега са заети 14-15% от предвидените за заразени с коронавирус болнични легла. Обсъжда се и ограничаването на хората от най-рисковите групи".

Това заяви пред медии главният ни държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той констатира 3 възможни сценария за бъдещето

"Най-меката опция би била да се въведат часове, през които да могат да излизат хората в рисковите групи. Втората би била те да правят това само на определно разстояние от дома си. Третата, която е малко вероятна, е пълната им изолация.", добави той.

„Всички мерки за предотвратяване разпространението на заразата у нас са поставени на масата. Съвсем ясно е, че ако и други държави въведат строги мерки, това може да се случи и в България.

"При всяка болест като COVID-19 по-строгите мерки се налагат още в самото начало. Смятам, че налагането на нови ограничения не е толкова важно, колкото спазването на тези, които вече са в сила.", заяви той.

Кунчев добави, че ръст на заболеваемостта се наблюдава в цяла Европа, а не само у нас. И подчерта ясно, че около 20% от положителните проби в България имат нужда от медицинска грижа и около 5% - от интензивни грижи.

Кое е най-важното в тази ситуация

За пореден път здравният инспектор подчерта, че най-важното е личното самосъзнание.

"Ако ние сами не внимаваме и не положим усилия, за да се предпазим, никакви мерки няма да ни помогнат в този момент.", каза той.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че човек с коронавирус е заразен два дни преди появата на симптоми и пет дни след това. За да се заразим, трябвало да има натрупване на определено количество вирус в организма.

Той разкри и подробности около новините за комбинирани тестове, които ще бъдат по-бързи и евтини. Цената им ще е 20-25 лв.

С тях за 20-ина минути ще може може да се определи дали си болен от грип или от COVID-19. Този тест ще може да се прави не в лаборатория, а в кабинета на личния лекар.

Кунчев обясни, че ще получим 2500 флакона "Ремдесивир" по линия на Европейския съюз, а около 3000 флакона вече са разпределени и всички болници имат от тях.

"Един флакон "Ремдесивир" струва 700 лв., а за лечение на един болен се ползват между 5 и 10 флакона", обясни още Кунчев.