За първи път от както светът бе нападнат от коронавируса, европейските лидери на стария континент се събират напълно присъствено на Европейски съвет. Разговорите ще се проведат и днес, и утре.

Основната точка в дневния ред на събранието ще са преговорите по бюджета на Европейския съюз до 2027 г. Именно в тази сметка се включва и Фондът за възстановяване на европейската икономика, която е сериозно пострадала от ограничителните мерки покрай COVID-19.

България в този съвет

Страната ни ще бъде представена лично от премиера на страната Бойко Борисов, който вече обяви, че основният приоритет ще бъде договаряне на повече пари за страната ни.

На 19 юни по време на видеоконферентна среща, която бе проведена отново от лидерите от ЕС, те обмениха мненията си по предложението за Плана за възстановяване, представен от Европейската комисия на 27 май. Предложението на Комисията се основаваше на 2 стълба – нов инструмент за възстановяване „Следващо поколение ЕС“ на стойност 750 млрд. евро.

Другият бе МФР на стойност 1100 млрд. евро. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи основните цели на ЕС. Те гласяха отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика. Страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране, съобщиха от правителствената ни пресслужба. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

В същото време в България

Осмата вечер на антиправителствените протести в София и страната измина. Недоволството отново изпълни улиците както на столицата, така и на останалите населени места в страната с искания за незабавни оставки.

В четвъртък протестът започна от триъгълника на властта (както обикновено), а след което хората направиха традиционното си шествие и отново се събраха пред Министерския съвет. Малко след 22 часа на площада бяха хвърлени няколко димки и се стигна до лека ескалация на напрежението.

За да няма провокации от страна на различни агитки, протестиращите направиха жива верига пред полицейския кордон, за да го пазят, а в знак на благодарност към намеренията за мирен протест, служителите на реда свалиха щитовете си.

Протести със същите искания се проведоха в различни градове на България. Във Варна хората се събраха пред сградата на общината с искане за оставки.

Протестът в гр. Русе започна от сградата на Съдебната палата и премина през централните улици. В гр. Шумен хората поискаха и оставките на кмета и областния управител на града. Недоволство имаше още в Хасково, Добрич, Монтана и редица други населени места.