На 5 декември православната църква чества Свети Сава Освещени. През целия си живот той вършил добри дела, като името му се свърза с построяването на много манастири и болници за бедните.

Историята на светеца е повече от интересна. Той е роден в богато семейство, но на 18 години решава да стане монах, като в последствие дори се превръща в отшелник в пустинните райони около река Йордан.

Цялото си наследство Сава доброволно предава за различни благотворителни инициативи като финансира построяването на странноприемници, болници и манастир до град Ерусалим.

У нас Сава се почита като жена – сестра на Варвара

В българските предания обаче най-често Сава е представена като светица – жена, която хората са молели да ги пази чумата.

Предците ни смятали, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е Св. Никола, чиито празник се отбелязва ден по-късно – на 6 декември.

В някои райони на България днес се чества празникът на покровителя на вълците, наричан още вълчи пастир.

Народните поверия казват да се пеят следните слова, по време на празничния ден: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“.

Името на светеца се свърза и с поверието, че молитвите към него помагат на безплодни двойки да се сдобият с дете.

За целта младата жена, която иска да зачене, трябва да изпълни ритуал с помощта на най-възрастната жена в къщата.

Приготовленията за Никулден започват от днес

На Савинден хората започват да се приготвят за всичко, което ще се сложи на трапезата на Никулден.

В някои райони на страната има традиция да се приготвя варено жито, което да се раздава като помен за починалите близки.

На днешния ден празнуват хората, които носят следните имена: Сава, Савка, Савина, Владислав, Владислава, Славка, Славчо, Съби, Десислава, Десислав.