„Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно.

Лекарите внимателно разпитват какви са били контактите ни, за да се избегне максимално подобен случай.”

Това заяви пред медии вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. По думите ѝ всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове.

„Поставяйки я, "откриваме фронт", на който да я тренираме за среща с евентуален патоген.", поясни Николаева.

По думите ѝ ваксините, които се очакват да бъдат лицензирани, ще бъдат напълно безопасни и достатъчно тествани.

„Pfizer имат много големи клинични проучвания. Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, е императивно.

За редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания. Нещата са под контрол.

Има поне 10-15 ваксини, които са в трета фаза на изпитания.", каза още специалистът.

Вирусологът сподели, че в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус.

„Имам късмета да карам сравнително леката форма на заболяването. Първите няколко дни бяха тежки, но вече съм добре.

Пия много течности – 2-3 литра на ден, витамин Д и аспирин. Не приемам антибиотици.", коментира състоянието си Любомира Николаева.

ВМА на 129

ВМА отбелязва 129 години от създаването си. По този повод началникът ѝ ген.-майор Венцислав Мутафчийски отправи трогателно послание към медиците, които са на първа линия.

"Като началник на ВМА съм изключително горд, че в тези времена на безпрецедентни изпитания, колеги, успяхме да останем единни и заедно, изпълнявайки отдадено нашия дълг и призвание спрямо нашите пациенти.

Екипите във всички военни болници в страната, затвърдиха високия си професионализъм и експертиза, като показаха, че не се свенят да влязат във всяка битка. Благодаря ви, че останахте твърдо зад каузата ВМА, благодаря ви, че поддържате жив духа на нашите предци и че сте достойни наследници на основоположниците на тази кауза.", заяви във Facebook профила на болницата Мутафчийски.

Нека прочетем още от трогателния пост

„Думата „пандемия” бе определена за дума на 2020 година в световен мащаб. За нас, за ВМА тази дума е „екипност”, „сплотеност”.

Въпреки умората, въпреки напрежението и „изненадите“ на вируса, ВМА и целият ѝ колектив за пореден път са образцов пример. Пример за отговорност, ангажираност, дисциплина, хуманност и човечност.

Наши съмишленици в битката за човешкия живот се оказаха и изправилите се на първа линия доброволци. Стотици се отзоваха, включително и в момента, и подкрепиха нашите екипи, които работят без почивка повече от 10 месеца.

Благодарим за всяка подадена ръка, за нас тази помощ е безценна.