Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъдиха в телефонен разговор президентът Румен Радев и египетския му колега Абдел Фатах ас-Сиси.

Обща бе позицията, че доверието в отношенията между двете страни е отлична основа за последващото всестранно развитие на двустранното партньорство.

В условията на сегашната енергийна криза Египет има потенциал да укрепи партньорските си отношения в енергетиката както с България, така и с редица държави от нашия регион, бе подчертано по време на разговора.

Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а президентът Сиси изрази интерес за задълбочаване на сътрудничеството с България в областта на възобновяемите енергийни източници, производството на електромобили и на батерии за тях.

По време на разговора бе договорено експертна делегация от България да посети Египет за обсъждане на конкретни проекти в тези области.

България високо оценява ролята на Египет като регионален фактор за укрепване на сигурността и стабилността в Близкия Изток и Северна Африка, както и в борбата с нелегалния трафик на хора и справянето с миграционните потоци към Европа, подчерта Радев.

Необходимостта от общи действия в борбата срещу климатичните изменения и предстоящата Конференцията на ООН за изменението на климата 2022 г., на която Египет ще бъде домакин, също бе сред акцентите на разговора на президентите. Радев е подновил поканата си към държавния глава на Египет да посети страната ни.

Цените на петрола се понижиха трайно

Цените на петрола се понижиха за втори пореден ден на търговия заради страха на пазарите, че предстои глобална икономическа рецесия. В понеделник фючърсите на световния бенчмарк – сорта Брент, се търгуваха на цена от под 85 долара за барел, като определени ноемврийски сделки стигнаха до нива от тези преди войната в Украйна.

Американският суров петрол дори потъна до цена от малко над 77 долара за барел, каквато не бе виждана от 6 януари.

Допълнителен натиск оказват и оскъпяването на щатския долар - процес, който традиционно ограничава търсенето, тъй като петролът става по-скъп за вносителите.

Повишаването на лихвените проценти в целия свят, включително и в САЩ, пък допълнително затяга икономическите процеси, води до ограничен растеж и ниско потребление.

Страни от ЕС желаят за диамантено ембарго спрямо Русия

Пет страни от Европейския съюз, сред които Полша и Ирландия, искат налагането на общо ембарго над вноса на диаманти от Русия, съобщава „Ройтерс”. Според държавите вносителки на искането забраната трябва да бъде част от новия, шести пакет санкции над Москва.

Руската компания „Алроса” е най-големият производител на необработени диаманти в света и отговаря за около 30% от световния оборот на ценния минерал. Преди войната продажбите на компанията се оценяваха на над 4 млрд. долара годишно.