"Имаме готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Направени бяха две проверки за изпълнение на критериите.

И двете завършиха с положителни за страната ни доклади. От посолството на Австрия в София също направиха проверка и резултатите от нея отново бяха положителни.

Категорично показаха, че България покрива всички критерии за членство в Шенген. За съжаление, нидерланската страна избра да не участва в тези проверки".

Това заяви премиерът Гълъб Донев в Министерския съвет по повод блокажа на Нидерландия на влизането на страната ни в Шенген. Министър-председателят разговаря по темата с министрите на вътрешните работи Иван Демерджиев, на външните работи Николай Милков и на правосъдието Крум Зарков.

В този смисъл изразените от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност по изпълнение на критериите, са не само неубедителни, но и противоречат на решенията на всички държави членки и на становището на ЕП.

Донев очаква в оставащите дни "разумът да надделее".

Какво е развитието след срещата

След срещата премиерът Донев обясни, че в оставащите дни правителството ще продължи последователните преговори с партньорите от ЕС, за да постигне положително решение за включването ни в Шенген. „Ще имаме готовност да разгледаме и ответни мерки. Силно се надяваме да не бъдем изправени пред подобна необходимост”, каза Донев.

Той намекна, че неприемането на България в Шенген внася разделение в съюза.

„Поставя под въпрос неговото единство, за което и Австрия, в други случаи – и Нидерландия настояват. Тя поражда съмнение за двойни стандарти, особено от страна на правителството на Нидерландия.”, каза Донев.

Мотивите на премиера за евентуалните последствия след срещите

Премиерът изтъкна мотивите за евентуално неприемане на страната ни – „канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на фунциониране на шенгенската система като цяло, които не могат да бъдат отговорност на българската страна.

Докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро.”, обясни служебният премиер.

Вътрешният министър Иван Демерджиев, който също присъства на извънредната среща в Министерския съвет, призова да не бъдат прилагани мерки, които няма да подобрят работата на Шенген. Той смята, че трябва да се увеличи работата по външните, а не по вътрешните граници.

„Ако това беше ефективно, на територията на Австрия нямаше да има толкова мигранти. Върнали сме над 150,000 души в опит да преминат нелегално границите ни.”, каза Демерджиев.