Президентът на Израел Реувен Ривлин ще съобщи още днес името на депутата, на когото ще бъде възложен мандат, за да се осъществи съставяне на правителство, след проведените на 23 март предсрочни парламентарни избори.

След това, депутатът, който ще получи мандата, ще разполага с 28 дни, за да сформира новия кабинет. Ако за целта е необходимо повече време, президентът има право да удължи срока за съставяне с още 14 дни.

Какви са съпътстващите процедури

Вчера Реувен Ривлин проведе консултации с представителите на 13-те политически партии, които влязоха в новия Кнесет - парламентът на Израел.

В резултат на обсъжданията 52 депутати са препоръчали кандидатурата на министър-председателя и лидер на партията "Ликуд" Бенямин Нетаняху, 45 депутати са предложили Яир Лапид, който е лидер на опозицията и на партията „Йеш атид“, а 7 депутати са предложили председателя на партията и „Ха Ямин ха Хадаш“ Нафтали Бенет.

По-правилно кандидатът за премиер става партийният лидер с най-голям брой депутатски места, но президентът може да възложи сформирането на кабинети на политик, чиято партия е с по-малко гласове, но може да сформира коалиция, подкрепена от 61 депутата в 120 местния парламент.

Ако въпреки всичко не се стигне до формиране на правителство, ще бъдат насрочени нови избори, които биха били петите в Израел за последните две години и половина. Същевременно върви процес срещу Бенямин Нетаняху - премиерът на Израел, който първи в историята на тази държава, е подсъдим за корупция, докато е на поста.

Какво се случва със съдбата на Нетаняху

Нетаняху беше изправен на съд в Ерусалим по обвинения в корупция.

Прокуратурата настоява той да бъде наказан за неправомерно приемане на подаръци и за недопустим натиск върху медии да го представят в положителна светлина. Нетаняху нарече процеса „злоупотреба с власт от страна на прокуратурата“.

Съществува ли израелски вариант на вируса

Учени са идентифицирали нов вариант на коронавируса в Израел и считат, че с него са заразени стотици хора в северната, южната и в централната част на страната, съобщава електронно информационно издание в страната.

Специалистите, обаче са на мнение, че местната разновидност не е заплаха за ефективността на ваксините.

Вариантът досега е потвърден при около 180 пациенти от Хайфа на север до Беершеба на юг, но се смята, че е много по-широко разпространен, тъй като се секвенират ограничен брой проби.

Вариантът се характеризира с промени в четири аминокиселини в протеина на вируса. Засечен е за пръв път през юли, но е документиран сега, се посочва още в съобщение на израелското здравно министерство, цитирано от изданието.