Според министъра на икономиката Емил Караниколов главната цел на „Държавната петролна компания“ ще бъде да внесе коректност чрез примера, който ще дава на останалите „играчи“ в сектора.

„Идеята на правителството е през нея обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола, който се продава на гражданите. През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава.

Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина” – категоричен бе Караниколов.

Какъв е планът от тук нататък

Онова, което е в плановете на държавата, е бензиностанциите да бъдат разположени в по-големите областни центрове, за да успяват да внасят баланс в съответните населени места.

Считаме, обаче, че те трябва да се изградят и на локално ниво, където липсват такива или съответно няма конкуренция”, каза министърът. От това можем да разберем, че цялостната крайна цел на Правителството е просто да създаде стабилна конкуренция в големите градове, а от там и в по-малките.

С думите си за това, че в условия на пазарна икономика никой не би отказал конкуренция, спазваща стриктно правилата, Караниколов беше категоричен, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент на останалите частни „играчи“.

Все още не е станало съвсем ясно какви суми ще са необходими на държавата, за да създаде и устрои по всички налични стандарти свои колонки. Според министъра на икономиката, все още се работи по този въпрос и се водят довършителни работи по смятането на ориентировъчни суми.

Съвсем скоро ще излезе проектът на закона, заедно с анализите към него. Различни са хипотезите като стойност. Трябва да направим модела, формата, логото и да имаме ясна концепция как ще действаме”, обяви Караниколов пред медиите.

Има ли вероятност за евентуални придобивки на вече създадена бензиностанция

Според Караниколов никакви придобивки на вече създадени бензиностанции няма да се случват в бъдеще. Това ще противоречи на държавните принципи, а и по неговите думи се разбира, че това няма да даде добър първоначален пример за останалите.

Крайният срок, който даде ресорният министър за цялостно изготвяне, приемане и изпълнение на новия проект, е за две години. Работата по кампанията и проекта, обаче може да бъде стартирана в период от шест до девет месеца, прогнозира Караниколов.

Остава само да се види откъде и как ще се гарантира на гражданите, че горивото, което ще зареждат от държавните бензиностанции, реално ще е толкова качествено, колкото ще се казва.