Доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на Българска академия на науките съобщи, че прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца.

Докато целият свят се стреми да постигне успех в създаването на ваксина срещу коварната болест, ние българите вече сме с едни гърди напред в класацията.

Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година.

Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването.

В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-важно за една ваксина – да е масова или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“, сподели вижданията си доц. Чорбанов.

Ефективни ли са лекарствата според доцента

„Аз съм скептик към лекарствата. Като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. Всички до едно, лекарствата имат изключително силни странични реакции.

Този вирус не е истинският Армагедон. Той показа, че обществото не е подготвено технически и психологически да реагира на такъв тип епидемия“, добави доцентът към думите си.

Според него, медицината все още не е наясно с това какъв точно имунитет генерира вирусът след като тялото се пребори с него. Това тепърва ще се изяснява, но трябва да стане колкото се може по-бързо.

Как ще се справя човечеството занапред

„Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хората. Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители.

Виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко.

Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“, смята още доц. Чорбанов.

По думите му, ръкавиците са ненужни, защото по повърхността на кожата на ръцете, Създателят ни е снабдил със защитни ензими, които убиват РНК (каквато е и молекулата на коронавируса).

От това следва, че ръкавиците пречат на организма да си върши адекватно работата. По-добре да го оставим намира и да не слагаме предпазни средства на ръцете си – дезинфектантът е много по-добрият избор.