„Ние от ВМРО сме за свикване на Велико народно събрание, защото смятаме, че държавата има нужда от една радикална промяна, а не само от промяна на лицата. По отношение на проекта на ГЕРБ ние имаме предложения, които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да ги подкрепим”.

Това каза в ефира на зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

Той подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и спирането на търгуването с гласове.

Докато оправяме Конституцията…

Омбудсманът на България Диана Ковачева смята, че правата на потребителите са нарушени много.

„Цари пълен хаос с изравнителните сметки на Топлофикация, който остава за сметка на потребителите. Напълно основателно беше очакването за намаляване на цените, които хората трябва да платят.”, заяви в ефира на омбудсманът Диана Ковачева.

Поради тази причина тя е поискала проверка от КЕВР, за да бъде установено защо хората се сдобиват със символични суми от изравнителни сметки.

„До нас достигат сигнали за 20 лв. Мисля, че тази сума е меко казано неуместна.

Да не казвам, че са подигравка с хората, защото когато цената на природния газ намалее драстично, има очакване, че за тези месеци прихващането ще бъде усетено. Възмущението на хората е основателно, всички са изненадани от сметките”, обясни още по темата Ковачева.

Според нея правата на потребителите са нарушени безскрупулно, тъй като фактурите са напълно неясни за потребителите, които ги получават. Яснотата на фактурите било изискване на Европейската комисия и е нарушение ако не е спазено.

Има и хора, които изобщо пък не са получили изравнителните си сметки.

„Проверката трябва да установи до каква степен сумите, които трябва да бъдат прихванати, са наистина адекватни.”, добави още омбудсманът.

Ежедневните проблеми продължават

Над 30 хиляди души на сухо и то по време на пика на летните жеги и на коронавирусна инфекция. Оказва се, че за пореден път авария на проблемен водопровод остави Свищов и околните му села без вода. Кой е отговорникът?

Преди година този проблем предизвика протест в центъра на Свищов, а сега – година по-късно проблемът отново е актуален.

„Аварията на водопровода от вчерашния ден е възстановена, след 17 часа работа. За съжаление в късната част на деня бяха установени две нови аварии на други места по водопреносната мрежа. Надявам се по-късно днес водоподаването да бъде възобновено", заяви отговорно управителят на местното ВиК Румен Линев.

Той допълни още, че град Свищов се захранва от стария стоманен водопровод, който е въведен в експлоатация през далечната 1976г.