След жестоката катастрофа, причинила смъртта на журналиста Милен Цветков, се изписа и каза много за това какви трябва да бъдат последствията за шофьорите, които си позволяват да карат пияни или дрогирани.

Основното предложение е за увеличаване на минималната присъда при причиняване на смърт на пътя след употреба на опиати.

Конкретно на случая

22-годишният Кристиан Николов – обвинен за тежката катастрофа, при която загина журналистът Милен Цветков, няма да обжалва постоянния си арест.

Това стана ясно вчера след като от защитата на младежа обявиха решението, което са взели.

Разследването на случая продължава, а управляващите вече внесоха в Народното събрание предложение за по-строги санкции за дрогирани и пияни шофьори.

Основното предложение е за увеличаване на минималната присъда при причиняване на смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици.

В момента Наказателният кодекс предвижда от 3 до 15 години затвор – това са и условията, при които ще бъде съден и Кристиан.

Управляващите искат да я променят на от 5 до 15 години (увеличаване с 2 години), а за особено тежки случаи (какъвто е този с Милен Цветков) – от 6 до 20.

Предвиждат се и двойни глоби за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Остава обаче вратичката в Закона за движение по пътищата, с която с отказ от тест те наказват само с глоба и отнемане на книжката, а не както до сега – с първа крачка съдебно производство.

Спомени от старите ленти

Преди 5 години Радослава изгуби сина си Ангел при катастрофа. При последващия кръвен тест е установена употребата на марихуана от страна на шофьора-убиец.

„За мен това си е умишлено убийство. Той употребява някакви вещества и с ясното съзнание сяда зад волана. Е, не си ли убиец?!“, пита опечалената майка Радослава.

„Пета година ние се въртим в един омагьосан кръг на съдилищата – един път господинът е виновен, а втори път е невинен“, разказва тя.

Остава обаче вратичка за закона, с която при отказ от тест за употреба на алкохол или наркотици, се отърваваш от съд и се разминаваш само с глоба и отнемане на книжката. Стига да няма ранен или жертва.

Сега наказанието при отказ е 2000 лева и 2 години лишаване от право на шофиране. Предложението на ГЕРБ е глобата да се увеличи на 3000 лева, а наказанието да е 3 години без книжка.