В специално интервю в централна българска медия, главният прокурор Иван Гешев заяви с висока доза категоричност, че катастрофата с журналиста Милен Цветков се използва за пропаганда от определени кръгове.

Мнението на Гешев

„Темата за катастрофата, при която загина Милен Цветков, беше използвана от определени кръгове за поредната пропагандна кампания, според която смъртта на журналиста е заради работата му.

Казват още, че повдигнатото обвинение нарочно е формулирано така, за да няма резултат… Каквото и да направи прокуратурата, тези кръгове ще се опитат да го опорочат“, бяха част от думите на Гешев.

Обвинител номер 1 на страната заяви още, че щом има постановена мярка „задържане под стража“, значи съдията по делото е приел, че обвиняемият е виновен спрямо доказателствата. Това внася надежда по случая, че адекватни последствия ще има.

„В Наказателния кодекс е предвидено престъпление, извършено при евентуален умисъл – транспортно престъпление, причиняване на смърт при ПТП с евентуален умисъл.

Предвидена е и хипотеза за причиняване на смърт по непредпазливост. Факт е, че хипотезата за извършване на подобно престъпление с евентуален умисъл е много рядка.

Юристите обикновено се плъзгат по течението и възприемат по-лесното, а именно – квалификация по непредпазливост.

Но какво, ако не евентуален умисъл, е да управляваш мощен джип след употреба в рамките на 24 часа на 4 вида упойващи вещества, три от които наркотични; да не спреш на червен светофар, да караш със скорост може би много над 100 км/ч?

Евентуален умисъл означава две неща – да осъзнаваш обществено опасните последици (а шофьорът няма как да не ги е осъзнавал), да допускаш, че те ще се случат и да имаш безразличие към тези последици“, обясни подробно обвинител номер 1.

По темата за майката на Кристиан Николов

Според главния прокурор повдигнатите обвинения срещу майката на 22-годишния Николов, говорят за преценка, че има достатъчно доказателства и срещу нея.

„Не съм запознат с подробностите по делото. Никой главен прокурор не следи в реално време всяко досъдебно производство. Има наблюдаващ прокурор, който поема отговорността.

След като така е преценено, аз заставам зад колегите. А в житейски план смятам, че всеки може да разбере дали един родител може да прецени какъв живот води детето му”, каза категорично Гешев.